Ce recompense a primit în detenție avocatul care a poprit conturile Primăriei Iaşi

vineri, 06 aprilie 2018, 01:58
2 MIN
 Ce recompense a primit în detenție avocatul care a poprit conturile Primăriei Iaşi

Dan Călin Pipernea a fost eliberat din penitenciar după ce a executat ceva mai bine de doi ani de închisoare. A „câştigat“ zile după ce a muncit în spatele gratiilor, dar şi prin recursul compensatoriu.

Justiţia vasluiană a dispus eliberarea con­diţionată a avocatului Dan Călin Pipernea, fost executor judecătoresc. Pipernea a executat ceva mai bine de jumătate din pedeapsa de 4 ani şi 3 luni stabilită prin contopirea a două condamnări şi a beneficiat de eliberare condiţionată la prima cerere de acest gen depusă.

Potrivit motivării Judecătoriei Vaslui, avocatul trebuia să execute 1.552 de zile de închisoare, Până la începutul lunii februarie, când a depus cererea de elibe­rare condiţionată, avocatul executase efectiv 783 de zile de închisoare, alte 90 de zile fiind câştigate urmare a muncii prestate şi alte 156 câştigate în baza recursului compensatoriu, din cauza condiţiilor improprii de cazare.

„Din ca­racterizarea depusă la dosar rezultă faptul că persoana privată de libertate Pipernea Dan Călin a avut o evoluţie comportamentală şi atitudinală constant pozitivă, adoptând o conduită adecvată faţă de regulile şi normele specifice mediului carceral, pe care le-a respectat întocmai, dezvoltând relaţii bazate pe respect atât cu cadrele unităţii, cât şi cu ceilalţi deţinuţi“, au precizat judecătorii.

Aceştia au mai arătat că Pipernea nu a fost sancţionat niciodată, ba chiar a fost recompensat de 9 ori, de cinci ori cu permisiunea ieşirii din penitenciar pentru o zi, odată cu suplimentarea dreptului la pachet şi de trei ori cu suplimentarea dreptului la vizită intimă.

„Instanţa constată că persoana privată de libertate a executat o perioadă suficientă pentru reeducarea sa şi pentru înţelegerea pe deplin a necesităţii respectării valorilor sociale ocrotită de lege şi nu se impune o perioadă de detenţie suplimentară“, au mai arătat ma­gistraţii vasluieni.

Dan Călin Pipernea a fost acuzat că, în calitate de executor judecătoresc, a aplicat în mod ilegal procedura de executare silită stabilită prin două decizii judecătoreşti, care vizau Consiliul Judeţean Vaslui şi CET Iaşi. În urma acestor fapte, Pipernea şi-a însuşit, ilegal, 243.856 de lei.

Comentarii