Ce se mai construiește în Iași? Proiectele Primăriei, ascunse, cele ale CJ, expuse

luni, 06 august 2018, 01:59
2 MIN
 Ce se mai construiește în Iași? Proiectele Primăriei, ascunse, cele ale CJ, expuse

Consiliul Judeţean (CJ) a emis, în luna iulie, zeci de acte urbanistice pentru diverse investiţii în judeţ. Spre diferenţă de Primăria Iaşi, CJ arată transparenţă în publicarea listelor cu autorizaţii şi certificate de urbanism, fiind evidenţiate inclusiv numele şi prenumele persoanelor fizice, aşa cum prevede legea. În schimb, Primăria Iaşi refuză în continuare să facă acest lucru într-o interpretare cu exces de zel a noilor norme europene privind protecţia datelor personale.

În total, CJ a emis peste 70 de autorizaţii de construire, certficate de urbanism şi avize unice pentru planuri urbanistice zonale. Printre proiecte se numără şi unele iniţiative ce vizează înfiinţarea unei ferme la Ungheni (bovine lapte cu unitate de procesare şi comercia­lizare produse proprii), a unei ferme de vaci în Probota şi a unei fabrici de produse de panificaţie uscată la Victoria (satul Sculeni). Primul pro­iect aparţine firmei Gersey Food SRL, al doilea companiei Agricola 99 SRL, iar celălalt societăţii Alig SRL.

În Gorban, Agenţia Naţională de Îmbu­nătăţiri Funciare va investi în reabi­litarea şi modernizarea staţiei de pompare-desecare din amenajarea Sculeni-Ţuţora-Gorban, în timp ce Primăria din Movileni va amenaja un dispensar medical în satul omonim, iar autoritatea locală din Roşcani va moderniza drumuri săteşti.

În Todireşti, o persoană fizică a obţinut aviz pentru construirea unei staţii mobile de produse petroliere, birou, spaţiu comercial şi spaţiu de întreţinere pentru reparaţii auto, iar în Strunga firma Agrocom SRL va instala un sistem de irigaţie la o plantaţie viticolă.

Alte avize au fost obţinute de primăriile din comunele Ciohorăni (construire grădiniţă), Erbi­ceni (lucrări de consolidare terasament la intersecţia a două drumuri săteşti), Horleşti (alimentare cu energie electrică a două staţii de pompare şi a unei săli de sport), Alexandru Ioan Cuza (extindere reţea electrică) şi Bârnova (extindere sistem de alimentare cu apă).

Pe lista de avize a CJ figurează şi proiecte imobi­liare din comune precum Miroslava (11 locuinţe individuale pe o suprafaţă de circa 9.000 mp), Rediu (construire locuinţe individuale şi colective mici în Breazu, 2.035 mp) şi Bârnova (construire locuinţe individuale pe o suprafaţă de 8.208 mp).

Comentarii