Ce spun liderii ieşeni după căderea guvernului Dăncilă. Bucurie reţinuţă.

vineri, 11 octombrie 2019, 01:50
3 MIN
 Ce spun liderii  ieşeni după căderea guvernului Dăncilă. Bucurie reţinuţă.

Politicienii din opoziţie s-au arătat destul de reţinuţi faţă de rezultatul votului de ieri. Atât ei, cât şi parlamentarii PSD aşteaptă înscăunarea unui nou cabinet de miniştri.

 

Căderea Guvernului Dăncilă a creat, într-o oarecare măsură, euforie în rândul partidelor de opoziţie şi, în aceeaşi măsură, i-a surprins pe cei de la PSD. „Îmi doresc un climat de stabilitate pentru România, instalarea unui guvern care să repare nedreptăţile sociale şi economice şi totodată să înţeleagă că dezvoltarea infrastructurii rutiere este o prioritate pentru Moldova şi România“, declarat Costel Alexe, liderul liberalilor ieşeni. El le-a reproşat colegilor săi de la PSD că nu le-a păsat „că Iaşul a fost constant umilit de către Guvernele PSD, că nu avem Autostrada Iaşi-Tg. Mureş, că nu avem finalizată şoseaua de centură nici la 10 ani de la începerea lucrărilor, că traficul este infernal şi mii de şoferi stau în Podu Iloaiei şi câte două ore“.

Despre autostradă a vorbit ca prioritatea nr. 1 a Iaşului şi iniţiatorul legii A8, Petru Movilă, deputat PMP. „Aştept cu nerăbdare să văd ce partener de discuţii voi avea pe proiectul autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş“, a declarat el, făcând aluzie la plecarea actualului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, odată cu ceilalţi membri ai Guvernului Dăncilă.

Şi asociaţiile civice pro-autostradă au salutat căderea Cabinetului Dăncilă. Dacă Ionel Apostol, de la „Împreună pentru A8“, trage de mânecă PNL, USR-PLUS şi PMP „să nu uite de Moldova“, Adrian Covăsnianu, de la „Moldova Vrea Autostradă“, are deja un set de întrebări pentru viitorul guvern: va renunţa la parteneriatul public privat pe Iaşi-Tg. Neamţ?, va profesionaliza şi transparentiza Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere?, va respecta Master Planul General de Transport şi Legea Autostrăzii Unirii?, va construi autostrăzi in Moldova?

Maricel Popa: Continuăm proiectele la CJ

Primarul Mihai Chirica a reacţionat şi el. „Din punctul meu de vedere, data de 10 octombrie este un moment de reparaţie morală faţă de eşecul guvernării PSDragnea – Dăncilă. În sfârşit sperăm să intre lucrurile în normalitate, a fost într-adevăr o lipsă de vizibilitate totală a Iaşului şi a Moldovei în proiectele pe care Guvernul le-a avansat şi sperăm ca aceste lucrări să se corijeze“, a declarat ieri primarul. Într-o reacţie pe pagina oficială de Facebook, liderul USR Iaşi Cosette Chichirău, a susţinut că votul de ieri din Parlament este „o victorie imensă în faţa caracatiţei PSD“. „Toată atenţia acum pe paşii următori. Soluţia anticipatelor încă este posibilă. Partidele de opoziţie vor colabora pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru români!“, a mai spus Cosette Chichirău.

„Continuăm proiectele la Consiliul Judeţean, parlamentarii noştri vor intra în opoziţie. PSD a mai fost în opoziţie“, a fost prima replică a liderului organizaţiei PSD Iaşi, Maricel Popa, după anunţarea rezultatului votului pe moţiunea de cenzură.

Dintre parlamentarii ieşeni ai PSD, Silviu Macovei a descris rezultatul votului ca fiind „dezamăgitor pentru PSD, dar, în acelaşi timp, consecinţa unei rearanjări conjucturale în Parlament“. „Cine va face Guvernul: PNL care are 20 la sută? Singur, nu poate. Cu cine se poate alia? Cu ALDE şi UDMR, care tocmai au fost la guvernare? Cu USR, care refuză să intre la administrarea ţării? Despre PMP-ul domnului Băsescu nu avem nevoie să mai comentăm. Pro România a declarat public că doreşte să refacă un guvern de stânga. Prin urmare, cine va face guvernul?“, pune deputatul ieşean întrebarea al cărei răspuns este aşteptat de o ţară întreagă. Cât priveşte PSD, „urmează să intre într-o etapă de reaşezare, fiindcă este o adevărată contraperformanţă să câştigi alegerile cu 46 la sută şi în doar trei ani să ajungi la 20 la sută şi să pierzi guvernarea“, a mai comentat Silviu Macovei. 

 

 

Comentarii