Ce trebuie să faceţi dacă vă pierdeţi cardul de sănătate

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Ce trebuie să faceţi dacă vă pierdeţi cardul de sănătate

Ieşenii asiguraţi care au pierdut sau care şi-au deteriorat cardul de sănătate pot să ceară eliberarea unui card duplicat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. 

Trebuie să depună o cerere şi să plătească 12,97 lei, sumă care reprezintă contravaloarea cheltuielilor de producere a noului card.

„Plata se poate efectua direct la casieria CJAS Iaşi sau prin transfer bancar în contul CJAS Iaşi (cod fiscal 4540178) RO27TREZ4065005XXX000446 deschis la Trezoreria Municipiului Iaşi. Cardul duplicat se va ridica de la sediul CJAS Iaşi (camera 4) conform programului de lucru cu publicul al instituţiei”, au precizat reprezentanţii CJAS Iaşi.

Până în momentul în care vor primi noul card, asiguraţii vor putea să aibă acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, care va avea o valabilitate de 60 de zile. O vor primi în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat. Dacă asiguratul nu intră în posesia cardului în perioada de valabilitate a adeverinţei de înlocuire, acesta trebuie să solicite de la CJAS Iaşi eliberarea unei noi adeverinţe de înlocuire.

„Asiguraţii se pot informa la CJAS Iaşi apelând numărul de telefon 0232-218630/interior 534 şi 0332-101869 sau la email card.national@cjasis.ro pentru a verifica starea cardului duplicat (dacă asiguratul poate ridica de la sediul CJAS Iaşi cardul duplicat)”, au mai completat cei de la CJAS Iaşi.

Asiguraţii care refuză să utilizeze cardul de sănătate din motive personale sau religioase, trebuie să depună o cerere în scris la CJAS în care să menţioneze motivele refuzului şi să restituie cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit deja.

Vor putea să beneficieze de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu şi nu va rămâne la furnizorul de servicii medicale. 

Comentarii