Advertorial

Ce trebuie să știți despre ebooks sau cărți electronice (P)

vineri, 17 decembrie 2021, 16:16
5 MIN
 Ce trebuie să știți despre ebooks sau cărți electronice  (P)

În esență, o carte electronică este o versiune electronică a unui text care poate fi citită pe un ecran standard de desktop sau de laptop, pe un PDA sau pe un alt dispozitiv portabil, sau pe un hardware dedicat cărților electronice. Acest tip de cărți online pot utiliza mai multe formate de fișiere diferite, deși toate au în comun anumite caracteristici: sunt portabile, transferabile și pot fi căutate. Suporturile electronice pot încorpora și alte caracteristici, cum ar fi adnotări, fișiere audio și video și hyperlink-uri. Cărțile electronice pot include instrumente de comentariu și chat care permit interacțiunea între cititori, iar unele permit utilizatorilor să adauge linkuri către resurse externe. Unele proiecte de cărți online sunt legate de software proprietar, în timp ce altele oferă cărți electronice în formate precum HTML.

Diferitele tipuri de carti online servesc o varietate de scopuri. În unele cazuri, textele care sunt tipărite în mod convențional sunt, de asemenea, oferite în format electronic, pentru a spori accesul cititorilor care nu ar putea obține copii tipărite sau pentru a oferi caracteristici electronice care îmbunătățesc sau completează versiunea tipărită. Alte cărți de citit sunt disponibile doar în format electronic, ceea ce permite evitarea costurilor de tipărire, stocare și expediere ale editării tradiționale și poate reduce considerabil timpul necesar pentru producerea și distribuirea unui text. Alte proiecte adoptă cărțile electronice deoarece conținutul este mai potrivit pentru mediile – și funcțiile pe care le permit textele digitale – decât pentru textul tipărit.

Cărțile electronice sunt utilizate încă de la începutul anilor 1990, când dezvoltările din domeniul IT au început să permită producerea, stocarea și difuzarea convenabilă și rentabilă a textelor electronice. Atât editorii de pe piața de masă, cât și cei din mediul academic s-au orientat către cărțile electronice, iar mai multe organizații – printre care Google, Open Content Alliance, NetLibrary și Questia – construiesc biblioteci de cărți online de texte electronice care, în diferite grade, vizează nevoile cadrelor universitare și ale cercetătorilor. 

În campusurile universitare au devenit obișnuite însoțitorii sau alternativele digitale la textele tipărite. În unele instituții, în încercarea de a face față costurilor în creștere ale manualelor, anumite cursuri folosesc numai cărți electronice, care sunt vândute în librăriile din campus alături de textele tipărite. În plus, renunțarea la tipărirea unui text permite unui editor să publice noi ediții ale cărților în cicluri mult mai scurte, unele manuale electronice fiind actualizate anual.

În comparație cu textele tipărite, cărțile electronice necesită un angajament financiar inițial mai mic și, adesea, profită de instrumentele de marketing online, care sunt, de asemenea, mai puțin costisitoare decât metodele tradiționale. Ca urmare, editorii sunt mai dispuși să își asume riscuri pe cărți de nișă, care ar avea puține șanse de a fi publicate în mod tradițional. În mod similar, scriitorii care nu-și pot vinde lucrările editurilor pot profita din ce în ce mai mult de tehnicile de producție de cărți electronice pentru a se autoedita.

Cărțile electronice afișează textul pe un ecran, permițându-le utilizatorilor să parcurgă conținutul, să caute în text și să facă hyperlink-uri către resurse online sau către alte părți ale cărții electronice, cum ar fi citate, alte capitole sau un index. Multe cărți electronice integrează multimedia în componenta textuală. Într-un exemplu, un ebook care discută o piesă de muzică clasică include un fișier audio al acelei piese. Cititorii pot asculta muzica în timp ce citesc despre caracteristicile acesteia și despre compozitorul ei. Alte texte includ imagini statice sau fișiere de film relevante pentru subiectul abordat, sau instrumente precum un simulator de fizică digitală, care ajută să dea viață conținutului. Alte funcționalități ale cărților electronice depind de hardware-ul și software-ul utilizat, caracteristicile fiind disponibile în diferite combinații pentru anumite produse de cărți electronice. Printre aceste funcții se numără imprimarea, copierea și lipirea, adnotarea textului (și, în unele cazuri, partajarea acestor notițe cu alte persoane) și citirea cărților electronice pe dispozitive portabile.

Cărțile electronice oferă mai multe beneficii esențiale, atât producătorilor, cât și consumatorilor de texte, inclusiv cicluri de producție mai scurte, canale de distribuție care permit o circulație mai largă a unor materiale mai actuale și noi modalități de reprezentare a conținutului pe un anumit subiect. 

Sunetul, filmele și simulările facilitează o înțelegere mai profundă a subiectului, în timp ce funcțiile de adnotare permit utilizatorilor să creeze versiuni personalizate ale unui text. Versiunile marcate ale textelor le oferă studenților posibilitatea de a demonstra înțelegerea prin modele de iluminare înaltă sau teme pe care le disting într-un text, iar funcționalitatea ebook aplicată la disertații oferă în mod similar cercetătorilor o gamă largă de instrumente de exprimare a sensului. 

Cărțile electronice le oferă cititorilor noi modalități de a experimenta și interacționa cu conținutul. O carte electronică care renunță la noțiunea de lectură de la început la sfârșit, de exemplu, îi încurajează pe cititori să își asume un rol activ și autodirijat în ceea ce privește modul în care învață, lăsându-i să ia decizii individuale cu privire la ce cale urmează să parcurgă în cadrul unui text.

Uneori, includerea unor suporturi mai bogate într-un ebook este fie greoaie în funcționarea sa, fie nu este bine acceptată de cititori. Deși materialele audio și video au potențialul de a da viață unui subiect, multimedia folosită de dragul ei este mai degrabă susceptibilă de a deranja utilizatorii. 

Comentarii