Comunicat de presa

Cea mai mare conferință pe structura ONU din România, la Iași (P)

marți, 16 august 2022, 08:12
3 MIN
 Cea mai mare conferință pe structura ONU din România, la Iași (P)

An de an, tinerii din toată țara se reunesc în zilele târzii de toamnă la Iași pentru a-și pune la încercare abilitățile de dezbatere în cadrul evenimentului IașiMUN, care ajunge anul acesta la cea de a XIV-a ediție, desfășurându-se în perioada 17-20 noiembrie.

IașiMUN, conferință de tip Model United Nations, este a doua din punct de vedere al vechimii în România, implementată cu ajutorul lui David Pi în 2009 la Colegiul Național "Emil Racoviță". În cadrul acesteia, elevii de liceu și studenții simulează întâlniri ale Organizației Națiunilor Unite, fiecare reprezentând delegatul unei țări. 

După doi ani în care contextul pandemic a împiedicat desfășurarea în format fizic a evenimentului, echipa de organizare IașiMUN este pregătită să aducă o ediție cu totul specială, dorind să ofere tinerilor cel mai mare MUN din România de până acum. 

Ce le așteaptă pe persoanele pasionate de dezbatere care își doresc să participe anul acesta? Pentru prima dată în cei 17 ani din momentul în care conferințele MUN au avut loc în țară, se va implementa prima Adunare Generală Completă. De asemenea, participanții vor avea oportunitatea de a cunoaște persoane din diverse părți ale lumii, echipa de organizare având în plan prezența unor delegați din 5 țări diferite. Astfel, IașiMUN va deveni un eveniment recunoscut la nivel internațional. 

Experiența de delegat în cadrul acestei conferințe este una incomparabilă. Moderatorii de dezbatere, cunoscuți drept "chairs", sunt printre cei mai buni din țară. Ei se vor asigura că cele patru zile de dezbatere vor decurge fără impedimente. Aceștia sunt mai mult decât entuziasmați să participe și să ajute persoanele din comitetul lor să se dezvolte și să deprindă anumite abilități.

Colegiul Național "Emil Racoviță", gazda acestui eveniment, este mereu pregătit să susțină organizarea evenimentului prin resursele sale. Direcțiunea Colegiului și Catedra de Limba engleză, împreună cu elevii acestei instituții de elită, au dat dovadă de implicare la cel mai înalt nivel pe parcursul edițiilor anterioare ale conferinței. 

Evenimentele sociale de la finalul zilelor de dezbatere sunt, până la urmă, cele mai așteptate de către delegați. Prin intermediul acestora, participanții se pot cunoaște mai bine, formând astfel conexiuni esențiale. 

Anul acesta, conferința IașiMUN va avea 10 comitete, oferind astfel viitorilor delegați o gamă largă de subiecte de dezbatere: Comitetul de Dezarmare și Securitate Internațională, Consiliul de Afaceri Economice și Financiare, Comitetul Social, Cultural și Comunitar, Comitetul Special Politic și de Decolonizare, Comitetul Administrativ și Bugetar, Comitetul Juridic sunt cele din cadrul Adunării Generale. Pe lângă acestea, se mai numără și Comitetul de Criză, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Curtea Internațională de Justiție

Pentru a cunoaste echipa de organizare și moderatorii de dezbatere, cât și noutățile legate de această ediție a unei conferințe de înalt prestigiu în România, puteți accesa site ul www.iasimun.ro sau puteti vizita pagina de instagram @iasimun și de facebook „IașiMUN”. 

Dacă dorești să faci parte dintr-un eveniment de scara largă și să îți testezi abilitățile de dezbatere, te invităm să te înscrii drept delegat la cea mai mare conferință Model United Nations din România!

Păduraru Ana

Comentarii