Ceartă politică pe banii pentru IBCV înainte ca suma să ajungă la Iaşi

Consiliul Judeţean îl contrazice pe Mihai Chirica după ce acesta a spus că fondurile alocate de Guvern sunt şi pentru Spitalul „C.I. Parhon“.

vineri, 18 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Ceartă politică pe banii pentru IBCV înainte ca suma să ajungă la Iaşi

Din cele 41,5 milioane promise, doar 10 vor ajunge în primă fază la Iaşi. Este precizarea făcută ieri de Biroul de comunicare al Consiliului Judeţean, după ce, cu o zi înainte, era anunţată alocarea a 16,6 milioane de lei pentru executarea lucrărilor de reparaţii şi a 24,86 de milioane de lei pentru achiziţionarea de echipamente medicale. 

Proiectul de hotărâre de guvern iniţiat pe 20 aprilie propunea alocarea unei sume din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului pentru reparaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare şi la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“. „Întrucât cele două unităţi medicale au subordonare diferită, proiectul de HG a fost direcţionat către Ministerul Sănătăţii şi către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Suma alocată miercuri de Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii este destinată exclusiv pentru IBCV, deoarece această unitate sanitară îi este subordonată“, precizează sursa citată.

Primarul Mihai Chirica afirma, alaltăieri, că ministrul Sănătăţii i-a confirmat că banii viraţi ministerului de resort sunt destinaţi deopotrivă reparaţiei celor două unităţi medicale. În acelaşi document se precizează că sumele necesare Spitalului „C.I. Parhon“ trebuie să fie alocate de către municipalitate, pentru că unitatea este în subordinea Primăriei, căreia i se „reproşează“ un excedent bugetar de aproximativ 20 de milioane de euro la sfârşitul lui 2017. Din acest motiv, Ministerul Dezvoltării Regionale se află în imposibilitatea alocării de fonduri.

Comunicatul nu precizează ce s-ar fi întâmplat în situaţia în care Primăria Iaşi ar fi încheiat anul trecut cu tot bugetul cheltuit. Pe de altă parte, „este inadmisibil pentru o administraţie locală ca, după mai bine de o lună de la incendiu, să nu finalizeze expertiza tehnică asupra clădirii. Cine şi cu ce cadru legal ar putea aloca bani în condiţiile în care nu există aceste documente justificative de bază?“, a întrebat preşedintele CJ, Maricel Popa. 

 

Comentarii