Una dintre cele mai mari atracţii ale expoziţiei din Copou

Cei mai iuţi trei ardei din lume se afla acum la Iaşi. Ce păţeşti dacă muşti din unul?

marți, 27 octombrie 2020, 23:50
1 MIN
 Cei mai iuţi trei ardei din lume se afla acum la Iaşi. Ce păţeşti dacă muşti din unul?

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă fotografii cu una dintre cele mai mari atracţii ale expoziţiei Flori de toamnă de anul aceasta din Grădina Botanică, care însă nu poate fi văzută de public, fiind amenajată într-o seră cu condiţii climatice bine determinate, seră închisă în contextul pandemiei COVID-19. 

Cele trei sortimente de ardei iuţi sunt „Carolina Reaper”, care provine din SUA, „Trinidad Moruga Scorpion” şi „7 Pot Douglah”, care provin din Trinidad Tobago. Clasificarea acestora este realizată după un test creat de un farmacist american – Wilbur Scoville – în 1912 – „Scolville Heat Units – SHU”, care analizează o substanţă chimică capsaicină, cea care dă practic iuţeala, şi felul în care este percepută de către persoane.

Astfel, valorile pornesc de la 100 de unităţi SHU, care reprezintă o iuţeală abia perceptilă, la peste 1 milion de unităţi, iuţeala considerată aproape imposibil de suportat pentru marea majoritate a oamenilor. Astfel, conform acestor unităţi, cei trei ardei au următoarele valori pe scara Scoviile: Carolina Reaper – 2,2 milioane de SHU, Trinidad Moruga Scorpion – 2 milioane SHU, „7 Pot Douglah” – 1,853 milioane SHU. 

Comentarii