Cel mai înalt bloc din Iaşi va avea 22 de etaje! Clădirea va fi ridicată într-o zonă neaşteptată

joi, 17 mai 2018, 01:50
3 MIN

În Tătăraşi, la intersecţia străzilor Ion Creangă şi Aurel Vlaicu, în diagonală cu locul fostei mici benzinării Petrom de acolo şi alături de blocurile actuale Green Park, se va ridica cea mai impunătoare clădire din Iaşi ca înălţime. Va avea 75 de metri şi 22 de etaje, proiectul fiind avansat deja autorităţilor, aflându-se în faza de consultare publică. Dezvoltator al proiectului, care mai cuprinde şi alte blocuri lângă cel de 22 de etaje, este noul proprietar al Green Park şi un fond de investiţii german afiliat, Inter-Doga GMBH.

Cea mai înaltă clădire din Iaşi aflată în fază de proiect înaintat oficial autorităţilor va fi construită în Tătăraşi, în prelungirea ansamblului Green Park. Inter Doga SRL, noul proprietar al ansamblului din Tătăraşi – Veneţia, vrea să construiască un turn înalt de 75 de metri, şi care să aibă nu mai puţin de 22 de etaje. La ora actuală, nu există în Iaşi un bloc de locuinţe care să aibă o asemenea înălţime, deşi sunt propuneri din partea altor investitori, cu o înălţime apropiată, în zone precum Copou sau Nicolina. Turnul din Tătăraşi va fi construit în extinderea actualului ansamblu, spre strada Aurel Vlaicu.

„Un reper pentru zonă“

Pentru proiectul în cauză, dezvoltatorul are la dispoziţie o suprafaţă de 8.000 mp, liberă de construcţii. Alături de blocul de 75 metri, investitorul va ridica şi un imobil de locuinţe colective cu patru etaje, iar cele două corpuri de clădire vor fi unite printr-o zonă cu parter, mezanin şi un etaj, funcţiunea fiind de servicii.

„Din punct de vedere urbanistic, s-a pus problema de a avea un reper pentru această zonă. Va fi o clădire vizibilă, aceasta a fost şi ideea, pentru că poziţia ei este, de fapt, în axul străzii Vasile Lupu, stradă care se termină, cumva, fără niciun fel de reper în axul lui. Am găsit această oportunitate de a îmbina aceste două lucruri, de a rezolva o problemă de urbanism la nivelul circulaţiei majore din Tătăraşi, şi va fi creat un reper pentru această zonă care să contureze finalul ansamblului Green Park“, a declarat ieri arhitectul Mihai Codreanu. El a subliniat că zona de construire se află sub cota străzii Vasile Lupu.

Alte blocuri noi în complexul alăturat Green Park

Deocamdată, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost publicat zilele trecute de Primărie şi se află în faza de consultare publică. Proiectul de PUZ prevede o suprafaţă construită desfăşurată de 28.000 mp, ceea ce înseamnă că investitorul va trebui să amenajeze câteva sute de locuri de parcare, conform normelor locale. În aprilie 2018, Inter Doga SRL a anunţat reluarea proiectului Green Park. În primă fază, potrivit unui comunicat al companiei, vor fi efectuate lucrări de renovare la faţada clădirilor existente, va fi amenajat spaţiul de promenadă din interiorul cartierului, vor fi refăcute instalaţiile în parcări şi vor fi salubrizate spaţiile verzi. Inter Doga SRL este susţinut în implementarea proiectului de la Green Park de un grup de investiţii german (Inter-Doga GMBH), iar planul companiei este de a ridica blocuri inclusiv în interiorul actualului ansamblu, alături de celelalte imobile prevăzute în zona apropiată ce fac obiectul PUZ-ului publicat zilele trecute de municipalitate. 

 

 

Comentarii