Cel mai jalnic drum de lângă Iaşi pe care îți rupi mașina: DJ 248D

marți, 28 ianuarie 2020, 03:00
3 MIN
 Cel mai jalnic drum de lângă Iaşi pe care îți rupi mașina:  DJ 248D

În Tomeşti, DJ 248D dispare în pădure. În Bârnova, drumul rupe maşinile celor care se aventurează pe platoul releului tv spre Pietrărie.

Şoseaua de la Iaşi spre Breazu-Movileni, parte din Axa rutieră Iaşi-Suceava, a predat titlul de cel mai prost drum judeţean. „Avem confirmarea de la Guvernul României că cererea, împreună cu petiţia noastră, privind reabilitarea DJ 248D (care leagă comunele Ciurea, Bârnova, Tomeşti şI Holboca, n.r.) a fost luată la cunoştinţă şi urmează să fie analizată, de asemenea avem răspunsul din partea Consiliului Judeţean, care ne asigură că anul acesta se vor începe lucrările“, a anunţat primarul comunei Bârnova, Mihai Balan.

El a adăugat însă – şi ne-a confirmat ulterior – că va demisiona din PSD „dacă, odată cu venirea primăverii, nu vom avea utilajele statului la muncă. Nu voi accepta să rămân într-un partid care nu dă curs problemei expuse de un număr atât de mare de oameni“.

Primarul din Tomeşti este şi el interesat de finalizarea modernizării drumului. Amintim că un segment de 2 km a fost inaugurat în toamna anului 2017. El porneşte din DN 28, se îngustează pe parcurs la o bandă şi se opreşte la marginea localităţii Tomeşti. Ştefan Timofte ne-a explicat că porţiunea de drum de aproximativ 2 km care străbate pădurea până în Păun tocmai a fost întabulată. Dar mai există o problemă: drumul, dacă i se poate spune aşa, are o înclinaţie foarte mare, ceea ce îl face greu accesibil chiar şi pentru maşini mici. Dacă e să fie făcut, ar trebui stabilit de comun acord cu Direcţia Silvică un alt traseu care să atenueze înclinaţia.

Necesitatea construirii unor serpentine a fost invocată şi de preşedintele CJ, Maricel Popa, dar şi el, şi primarul Tomeştiului s-au arătat sceptici faţă de realizarea lor prea curând. Mai mult, Maricel Popa nu şi-a ascuns nemulţumirea că acest drum a fost declarat „judeţean“ (în vremea preşedinţiei lui Constantin Simirad la CJ).

De la Păun, DJ 248D se suprapune cu DN 24 până în dreptul releului de televiziune. Pe platou, drumul construit din plăci de beton este deteriorat. Mai departe, spre satul Pietrărie, dispar şi aceste plăci şi rămâne doar piatră, dar mai mult pământ.

Ziarul nostru a relatat anul trecut despre platoul fără stăpân, unde cei care vin să admire priveliştea de deasupra Iaşului sunt întâmpinaţi de gunoaie, vegetaţie sălbatică, oi şi capre la păscut, dar nicio amenajare turistică. Drumul greu practicabil face parte din acest decor.

Bugetul CJ pentru acest an, aflat în dezbatere publică, prevede 240 de milioane de lei pentru Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor. Nu am reuşit să-l găsim pe directorul Ciprian Ciucan, să ne spună dacă drumul are într-adevăr şanse la o modernizare. Anul trecut, şeful DJADP ne explica însă că locuitorii din Pietrărie, de exemplu, şi-au mutat gardurile în drum atât de mult, încât pe anumite porţiuni nu mai încap două maşini.

Rămâne, aşadar, de văzut ce planuri îşi va face DJADP cu cele 240 de milioane, dar şi dacă primarul Mihai Balan îşi va duce la capăt promisiunea de a demisiona în cazul în care lucrările nu vor începe la primăvară. Legea prevede că demisia unui primar din partid atrage după sine şi pierderea mandatului.

Comentarii