De Business

Punem punctul pe știi

Advertorial

Cel mai simplu pas către o carieră în IT: profesia de project manager (P)

vineri, 05 august 2022, 08:03
6 MIN
 Cel mai simplu pas către o carieră în IT: profesia de project manager (P)

Există multe specializări în IT care nu necesită matematică, engleză nativă și cunoștințe avansate de programare. Cel mai frapant exemplu este profesia de manager IT ( project manager, aka PM). Acesta este un angajat care organizează munca unei echipe (programatori, designeri, layout designeri, copywriteri, testeri) într-un anumit proiect. Dacă ai vizionat serialul „Silicon Valley” și îți amintești de personajul Jared Dunn, acesta era un manager de proiect.

Această profesie este una dintre cele mai ușoare opțiuni pentru a începe o carieră în IT. Este deosebit de potrivită pentru oamenii sociabili și foarte organizați.
 
Ce face un manager de proiect?
 
Lista de bază a sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinească :
• comunică mult și constant: cu clientul, cu specialiști în domenii conexe și cu echipa sa;
• construiește comunicarea între diferiți angajați și departamente (de exemplu, între marketeri și designeri);
• procesează cerințele clienților: selectează date exacte pentru sarcinile tehnice, clarifică ceea ce nu a fost clar, determină termenele limită și riscurile, împarte sarcinile în altele mai mici;
• stabilește sarcini pentru echipa sa, monitorizează implementarea acestora;
• ține evidența proiectului – monitorizează modul în care evoluează sarcinile, ce s-a făcut / nu s-a făcut, dacă există probleme, dacă termenele sunt respectate.
Sarcini suplimentare :
• distribuie bugetul și resursele;
• întocmește studii de caz pentru ca, pe viitor, echipa (sau alte echipe care fac parte din aceeași companie) să poată lucra mai eficient pe baza experienței deja disponibile;
• caută interpreți;
• urmărește dezvoltarea abilităților hard și soft ale echipei sale;
• aplică metodologia de lucru Agile (în termeni mai simpli, o abordare a planificării în care o sarcină mare este divizată cât mai mult posibil, iar implementarea etapelor mici este monitorizată cu mare atenție).
 
Avantajele profesiei
 
• Bariera de intrare relativ scăzută. Pentru a învăța să fii programator în 2022, trebuie să faci mult mai mult efort decât acum 5-10 ani. Pentru un start în industria IT, 6 luni de studiu intens sunt rareori suficiente. Totuși, poți deveni PM în 3-5 luni, iar aici va fi nevoie de mai puțin efort.
• Experiența de lucru va fi utilă în alte domenii, de la industria cinematografică la construcții. Desigur, aceste industrii necesită cunoștințe de specialitate, dar capacitatea de a organiza munca altor oameni și de a „media” între client și antreprenor este aplicabilă peste tot.
• Venit mare. Un PM bun și experimentat poate câștiga aproape la fel de mult ca un programator senior.
• Cerere mare. În domeniul IT, managerii de proiect sunt printre cei mai căutați specialiști. În același timp, există puțină concurență (mai ales în comparație cu designerii, testerii și programatorii juniori/stagiari în domeniile dezvoltării web și backend-ului).
• Condiții de lucru convenabile. Poți lucra de la distanță sau de la birou și poți avea un program flexibil. Este dificil, dar realist, să găsești și un loc de muncă part time.
• Oportunitatea de a lucra pentru companii străine. Este drept, acest lucru va necesita un nivel bun de limba engleză (cel puțin la nivelul B1). Poți lucra atât de la distanță, cât și din țara noului angajator. Companiile sunt gata să organizeze și să acopere costurile unei mutări nu doar pentru programatori, ci și pentru managerii de proiect.
 
Ce trebuie să știi pentru a începe?
 
Managerul de proiect este cel mai versatil angajat din industria IT. El trebuie să aibă următoarele abilități:
• Baza tehnică în industrie. Nu este necesar să poți scrie cod la nivelul unui programator. Cu toate acestea, trebuie să cunoști elementele de bază ale tehnologiilor care sunt utilizate în munca echipei. De exemplu, dacă lucrezi în domeniul dezvoltării site-urilor web, trebuie să ai o înțelegere de bază a designului UI/UX, aspectului, CMS-ului, să înțelegi diferența dintre backend și frontend și să știi care dintre ele este responsabil pentru ce. Prin urmare, după ce ți-ai găsit locul de muncă, este totuși mai bine să aprofundezi și partea tehnică mai detaliat. Este relativ rapid și ușor să înveți abilități soft pentru PM, iar în viitor cererea și salariul vor depinde și de înțelegerea aprofundată a părții tehnice.
• Comunicare. Un PM este legatura dintre antreprenor și client. Sarcina sa este de a „traduce” informații din limbajul tehnic al programatorilor într-un limbaj pe înțelesul clienților. În plus, Project Managerii trebuie adesea să comunice cu aproape toți angajații de diferite specializări care sunt implicați în proiect. Aceștia pot fi specialiști în HR, designeri, marketeri, senior manageri, contabili, experți și consultanți (dacă ai nevoie să obții detalii despre un produs sau serviciu, de exemplu). Prin urmare, un manager de proiect nu trebuie să fie timid și trebuie să poată prezenta informații rapid și clar.
• Planificare. Project Managerul va trebui să gestioneze munca echipei și să delege sarcini cu deadline-uri clare.Totodată, el trebuie să controleze riscurile și să stabilească prioritățile. El este cel care monitorizează termenele limită ale proiectului. El trebuie să vadă întreaga imagine în detaliu. De asemenea, trebuie să monitorizeze progresul și, dacă este necesar, să schimbe planurile și să redistribuie sarcinile.
• Din abilitățile personale, ai nevoie, cu siguranță, de rezistență la stres, perseverență, inițiativă, time management excelent și deţinerea tuturor instrumentelor moderne pentru lucrul în echipă.
 
În companiile mici, managerul de proiect are adesea funcții suplimentare, de la căutarea contractanților până la redactarea contractelor, alocarea unui buget sau analiza concurenților.
 
În companiile mari, sau dacă PM-ul a acumulat deja experiență, poate rezolva și problemele conexe. Cu toate acestea, ele sunt de obicei delegate altor angajați, mai degrabă decât efectuate independent.
 
Pentru cei care tocmai învață profesia, este mai bine să aibă cunoștințe mai extinse: va fi mai ușor să-și găsească primul loc de muncă. Cu toate acestea, este suficient să le stăpânești la un nivel fundamental.
 
Cui i se potrivește acest domeniu?
 
Oamenilor rezistenți la stres, deschiși, deloc timizi. Un PM ideal preia o mulțime de sarcini, monitorizează totul deodată, răspunde rapid la întrebări (chiar dacă sunt multe și din domenii diferite), stabilește rapid prioritățile și distribuie sarcinile proiectului. Această profesie nu este despre baza tehnică și rutina monotonă, ci despre sociabilitate, control și disciplină.
 
Pe lângă cei care doresc să înceapă rapid să lucreze în IT, profesia de manager de proiect va fi utilă:
• angajaților care lucrează deja în această industrie – de la programatori la specialiști în HR (atât pentru începătorii care și-au dat seama că trebuie să aprofundeze cunoștințele, cât și pentru angajații cu experiență și care doresc pe termen lung să-și schimbe profesia);
• oamenilor de afaceri și managerilor – pentru a-și gestiona echipa;
• fondatorilor de startup-uri și proprietarilor de mici companii IT (și nu numai companii IT) – pentru a se ocupa de organizarea afacerii, pentru a economisi bani și a avea un control mai bun.
 
Cum și unde să studiezi Project Management?
 
Dacă pentru a deveni programator, trebuie să faci o facultate, managementul de proiect nu este predat în instituțiile de învățământ „obișnuite”. Prin urmare, pentru a începe, fie trebuie să te informezi pe cont propriu, fie să cauți un internship . Internship-urile sunt foarte utile , dar de obicei stagiarii sunt luați doar de companii mari și cu o concurență uriașă pentru un loc.
 
Dar cea mai eficientă metodă este să urmezi cursuri. Profesia de IT-manager poate fi stăpânită cu ajutorul Skillab. Aici găsești cursuri cu informații relevante pentru 2022 – de la teorie la exerciții practice. O astfel de pregătire îți va oferi o bază solidă și te va ajuta să-ți găsești imediat primul loc de muncă. Pe lângă cunoștințele necesare pentru a începe o carieră, cursanții vor înțelege cum să se dezvolte în continuare: ce să citească, să urmărească, ce să învețe și pentru ce, cum să construiască corect un portofoliu.

Comentarii