Cele mai prestigioase figuri ştiinţifice ale Iaşului l-au omagiat, în faţa Academiei, pe acad. Cristofor Simionescu

sâmbătă, 20 iunie 2020, 01:50
3 MIN
 Cele mai prestigioase figuri ştiinţifice ale Iaşului l-au omagiat, în faţa Academiei, pe acad. Cristofor Simionescu

A fost unul dintre puţinele momente în care cei doi vicepreşedinţi ai Academiei Române, acad. Spinei şi acad. Simionescu (fiul celui omagiat), au stat împreună pe o scenă în Iaşi, ambii fiind ieşeni.

 

Bustul academicianului Cristofor Simionescu a fost inaugurat ieri, în faţa sediului principal al Filialei din Iaşi a Academiei Române, aflat pe Bulevardul Carol I nr. 8. La evenimentul unic în peisajul post-stare de urgenţă au fost prezente unele dintre cele mai prestigioase figuri ale Iaşului din domeniul ştiinţific. Aproape toţi membrii plini ai Academiei Române şi membrii corespondenţi din Iaşi au stat în faţa clădirii, în căutarea umbrii, la o temperatură de aproape 30 de grade, majoritatea purtând măşti şi păstrând o distanţă socială de siguranţă.

Bustul a fost prezentat pe treptele din faţa instituţiei şi va fi amplasat în holul central, ca un omagiu adus unuia dintre cei mai prolifici oameni de ştiinţă din Iaşi din ultimul secol, la 100 de ani de la naşterea sa. Evenimentul a fost prezentat de preşedintele în exerciţiu al Filialei din Iaşi a Academiei Române, acad. Viorel Barbu, iar pe scenă au luat cuvântul acad. Victor Spinei, care a adus un mic Laudatio activităţii acad. Cristofor Simionescu de-a lungul anilor, cât şi acad. Bogdan Simionescu, fiul reputatului cercetător, care le-a mulţumit celor prezenţi, în număr de peste 50, că şi-au rupt o oră din timpul lor într-un context dificil să vină la acest moment festiv. A fost unul dintre puţinele momente în care cei doi vicepreşedinţi ai Academiei Române, acad. Spinei şi acad. Simionescu, au stat împreună pe o scenă în Iaşi, ambii fiind ieşeni.

„Am ţinut prin această scurtă ceremonie să evocăm figura academicianului Cristofor Simionescu de la a cărui naştere se împlinesc în curând 100 de ani. După părerea noastră şi a întregii comunităţii academice ieşene, a fost o mare personalitate pentru oraş, a fost fondator de instituţii culturale şi de învăţământ, este un om care a construit, nu numai a vorbit. A şi vorbit însă, a sprijinit comunitatea academică în condiţii foarte grele şi pentru aceasta noi toţi îi suntem recunoscători, atât ieşenii, cât şi comunitatea academică“, a declarat acad. Viorel Barbu. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai conducerii Universităţii Tehnice. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, a evocat perioada 1953 – 1978 în care acad. Cristofor Simionescu a fost doi ani prorector şi apoi 25 rector al Institutului Politehnic, transformându-l într-o şcoală modernă şi un puternic centru de cercetare.

„Profesorul Simionescu a fost cel care a creat Politehnica ieşeană modernă, a mărit suprafaţa sălilor pentru activităţi didactice de circa nouă ori şi a cre – at primul campus studen – ţesc modern din ţară şi prima cantină modernă din ţară. În afară de acestea, a fost un profesor deosebit, a fost chiar profesorul meu de chimie orga – nică şi modul în care îmbina activitatea de predare, cu glumele pe care le spunea, cu modul în care atrăgea studenţii, l-a făcut să fie cu totul şi cu totul remarcabil şi un exemplu pentru noi“, a declarat rectorul Dan Caşcaval.

Comentarii