De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cercetători belgieni explică de ce ţările din Europa de Est sau cele scandinave sunt mai puţin afectate de epidemie

vineri, 10 aprilie 2020, 10:39
1 MIN
 Cercetători belgieni explică de ce ţările din Europa de Est sau cele scandinave sunt mai puţin afectate de epidemie

Cercetătorii de la Universitatea din Gand (UGent) cred că diferenţa genetică dintre locuitori explică de ce noul coronavirus face mai multe victime în anumite ţări. Aceasta ar explica, după ei, de ce ţările scandinave sau cele din Europa de Est par mai puţin afectate decât alte regiuni ale lumii, scrie Le Soir, citată de Rador. 

Lumea întreagă se confruntă cu Covid-19, dar nu toate ţările sunt afectate la fel. În ţările scandinave, numărul de morţi este mult mai mic decât media şi în ţările din Balcani numărul deceselor este de asemenea relativ scăzut. În schimb, Covid-19 a lovit dur nordul Italiei, Spania şi New Yorkul. Limbourg şi Hainaut, în Belgia, au fost de asemenea afectate rău.

Impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, au concluzionat cercetătorii de la UGent. Ei au găsit o legătură evidentă între o genă (ACE1) şi dezvoltarea Covid-19.

Potrivit cercetătorilor, cu cât mai mulţi cetăţeni au polimorfism D (polimorfismul fiind o variaţie între indivizi a secvenţei de gene) al genei respective, cu atât a fost mai mic numărul de decese în acea ţară. “În general, cu cât mergem mai spre estul Europei, cu atât este mai curent polimorfismul genei ACE1”, explică profesorul Joris Delanghe. “În acelaşi timp, vezi că gravitatea epidemiei de Covid-19 scade pe măsură ce treci din Europa occidentală în Europa centrală şi de est”.

Citiţi materialul integral pe G4MEDIA

 

Comentarii