Cerere de finanţare pentru patru staţii de încărcare vehicule electrice în oraş

luni, 14 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Cerere de finanţare pentru patru staţii de încărcare vehicule electrice în oraş

Cererea făcută la Ministerul Mediului vine după ce Primăria a ratat obţinerea unei finanţări mult mai consistente de aici: 12 milioane euro pentru autobuze CNG.

Consilierii locali se vor reuni astăzi în prima şedinţă din acest an. Reuniunea va avea un caracter extraordinar, iar pe ordinea de zi a fost inclus un singur proiect de hotărâre. Executivul municipalităţii vrea să facă o solicitare de finanţare la Ministerul Mediului care are ca obiectiv obţinerea de fonduri pentru amenajarea a patru staţii de încărcare pentru vehicule electrice în parcările TVR (fosta Romtelecom), Ciric, Spitalul C.I. Parhon şi pe şoseaua Naţională nr. 43. Iniţiativa municipalităţii vine după ce instituţia a ratat obţinerea unei alte finanţări, tot la Ministerul Mediului, pentru achiziţionarea de autobuze CNG (gaz natural comprimat), în condiţiile în care valoarea investiţiei era estimată la 12 milioane euro.

Proiectul staţiilor de încărcare are o valoare de circa un milion de lei. „Autoritatea locală caută să încurajeze electromobilitatea, consumatorii fiind dispuşi să achiziţioneze vehicule electrice dacă sunt disponibile staţii de încărcare, iar investiţia care s-ar putea face în infrastructură depinde de cerere“, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de consilierii locali. Studiul de fezabilitate pentru amenajarea parcărilor a fost întocmit de firma clujeană Ago Proiect Engineering SRL în doar două săptămâni. În documentaţie se analizează şi situaţia actuală a parcului autovehiculelor electrice din ţară, fiind subliniat faptul că, deşi piaţa a crescut cu 165% în 2018 faţă de 2017, ţara noastră încă se află pe ultimele locuri în Europa. „În noiembrie 2018, statisticile la nivel european arată creşteri semnificative de autovehicule electrice înmatriculate. Numărul de vechicule cu încărcare electrică noi înmatriculate în UE a crescut de la 47.196 unităţi în 2017 la 71.283 unităţi în 2018. Această tendinţă de creştere accelerată a numărului de automobile electrice generează implicit necesitatea dezvoltării infrastructurii de alimentare“, se arată în studiul de fezabilitate. 

Comentarii