CFR vrea terenul pe care se află parcul în memoria victimelor catastrofei feroviare de la Ciurea

vineri, 06 august 2021, 01:57
2 MIN
 CFR vrea terenul pe care se află parcul în memoria victimelor catastrofei feroviare de la Ciurea

CFR încearcă să desfiinţeze Parcul Memorial din Ciurea, amenajat în amintirea victimelor catastrofei feroviare din 31 decembrie 1916. Compania a cerut în instanţă anularea hotărârii Consiliului Judeţean prin care instituţia prelua 3,4 ha de la Primăria Ciurea în vederea amenajării parcului. Motivul e simplu: la rându-i, primăria comunei luase terenul cu japca de la CFR. Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care urmează să dea verdictul.

În perioada 2017-2018, Consiliul Local Ciurea a adoptat trei hotărâri vizând completarea inventarului domeniului public al comunei. Ultima dintre ele menţiona şi pepiniera din apropierea căii ferate, în suprafaţă de 3,97 ha. Din acest teren, Primăria Ciurea a cedat 3,46 ha către CJ, în iulie 2018, pentru amenajarea unui parc. Guvernul alocase deja 470.000 lei în acest scop, în cadrul acţiunilor de celebrare a împlinirii unui secol de la Marea Unire. Parcul Memorial „Ciurea 1917“ a fost inaugurat la 1 decembrie 2018.

În acţiunea depusă la Tribunal, sucursala regională CFR a arătat că terenul respectiv face parte din infrastructura feroviară şi se află în administrarea Căilor Ferate, fiind situat în imediata apropiere a gării Ciurea. Sucursala a depus documentaţiile necesare în vederea emiterii titlului de proprietate, transferul terenului de la Ciurea la CJ fiind astfel ilegal. De altfel, transferul însuşi ar fi trebuit aprobat printr-o hotărâre de guvern. CFR a contestat hotărârea CJ prin care instituţia accepta terenul, dar plângerea i-a fost respinsă.

În primă instanţă, Tribunalul a acceptat argumentele CFR, dispunând anularea hotărârilor CL Ciurea de completare a domeniului public. În schimb, Curtea de Apel a admis recursul primăriei comunei, solicitând instanţei inferioare să rejudece cazul. La rejudecare, Tribunalul a constatat însă că CFR şi-a greşit acţiunea. Astfel, compania atacase hotărârea CJ de preluare a terenului, emisă în baza hotărârii CL Ciurea privind predarea terenului.

Hotărârea CJ nu menţiona în niciun fel hotărârile CL Ciurea de completare a domeniului public. Deci, hotărârea CJ nu putea fi anulată automat prin anularea acestora, întrucât nu se baza pe ele. Prin urmare, CFR ar fi trebuit să atace transferul propriu-zis al terenului, nu actele de la care pornise acesta. Magistraţii Tribunalului au decis respingerea acţiunii înaintate de CFR. Recursul companiei a fost înregistrat marţi pe rolul Curţii de Apel, aceasta urmând să stabilească primul termen al procesului.

Comentarii