Cine-i născut în decembrie!

marți, 01 decembrie 2020, 08:44
2 MIN
 Cine-i născut în decembrie!

* Era cântecul ăla, care răsuna înainte de pandemie la nunţi şi ocazii, "Cine-i născut în luna cutare, hai sus, hai sus, hai sus etc!"; România, în forma-i cea mai bună, s-a născut pe 1 Decembrie, deci azi e ziua ei de naştere: ar fi frumos să-i oferim ceva în dar, măcar un gând bun ori un vot înţelept, că tot vin alegerile! La mulţi ani, Românie şi români de oriunde! Am înţeles că nişte compatrioţi au reuşit să rezolve o problemă spinoasă, legată de numărul paharelor de vin care se beau de Ziua Naţională: "Când era, mai demult, 23 August, beam 23 de pahare, după datină; după ce s-a trecut la 1 Decembrie a fost jale mare, că eram limitaţi la un singur pahar, nici nu simţeam că e zi de sărbătoare! Noroc că ne-a venit o idee şi ne-am schimbat radical modul în care abordăm evenimentul: aşadar, ţara noastră împlineşte azi 102 ani! Aşa mai merge! La mai mare!", ne-a declarat unul dintre ei, foarte satisfăcut.

* În acest an, pe motiv de pandemie, festivităţile s-au restrâns ca un balon dezumflat şi nu mai avem nici paradă militară, ca până acum. Unii analişti spun că "poate e mai bine aşa, plus că iese mai ieftin"; ei au ţinut să ne explice că în anii trecuţi, cu prilejul paradelor din diverse localităţi ale patriei, zeci de tancuri şi-au făcut praf şenilele prin gropile din bulevarde (alte şenile au fost sfâşiate de maidanezii care au tras cu colţii de ele), tancurile care au trecut printr-un cartier mai mărginaş s-au ales cu blindajele îndoite cu pumnii şi cu ţevile înnodate de nişte şoferi care fuseseră blocaţi în parcare, iar câteva avioane MiG au fost doborâte cu praştiile de copii neastâmpăraţi.

* Că tot veni vorba despre drumuri bune sau rele şi despre conducători auto: se pare că, deoarece n-au avut bani să-şi cumpere cauciucuri de iarnă, mulţi şoferi români au decis că e mai avantajos să-şi pună maşinile pe chitucii de iarnă! Ei şi-au scos de sub autoturismele parcate între blocuri chitucii uşori, din lemn de brad, folosiţi peste vară, şi i-au înlocuit cu chituci solizi, grei, de iarnă, făcuţi din cărămizi sau bolţari, care n-au probleme oricât de mare ar fi zăpada. Unii dintre ei, oameni mai cu dare de mână, au ales varianta intermediară şi au folosit chitucii all-season. Vom reveni!

Comentarii