Cine mai crede? A8 va fi gata peste 8 ani. Calendar al construirii autostrăzii

joi, 12 martie 2020, 03:01
3 MIN
 Cine mai crede? A8 va fi gata peste 8 ani. Calendar al construirii autostrăzii

În campania electorală trecută, fostul premier Victor Ponta spunea că va fi gata în doi ani, între anii 2016 şi 2018.

Guvernul şi-a asumat un calendar de implementare a proiectului autostrăzii A8 Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Potrivit strategiei executivului, ar trebui să mergem cu maşina pe autostradă începând cu anul 2027. Astfel de termene au mai existat în trecut, la un moment dat, fostul premier Victor Ponta vorbea, în campanie electorală, că autostrada va fi gata în doi ani (2016 – 2018). Faţă de termenele precedente, diferenţa constă în faptul că există totuşi bani alocaţi pentru studii de fezabilitate, documentaţii care ar urma să fie gata în maximum 1 – 2 ani, în funcţie de tronsonul de autostradă supus analizei. În acelaşi timp, unele licitaţii sunt în desfăşurare, iar în alte cazuri, lucrările de proiectare sunt realizate în această perioadă.

Care sunt termenele de implementare

Primul tronson care ar urma să fie dat în folosinţă este podul de la Ungheni (1 km). „Finalizarea construcţiei este estimată pentru anul 2023“, se arată în documentul guvernului.

Studiul de fezabilitate a fost rea­lizat acum doi ani şi, în prezent, este aştepta­tă lansarea licitaţiei de proiectare şi execuţie a lucrărilor (127 milioane lei, fără TVA). Pentru tronsonul Iaşi – Ungheni (20 km), guvernul spune că revizuirea studiului tehnic va fi gata până la sfârşitul anului 2021. În acest caz, procedura de licitaţie este în derulare (ofertele depuse sunt în evaluare), iar suma alocată în bugetul de stat pe anul 2020 ajunge la 9,4 milioane lei.

„Finalizarea lucrărilor la segmentul de autostrada Iaşi – Ungheni se va realiza în termen de 24-36 de luni de la emiterea ordinului de începere a proiectării şi execuţiei, estimându-se finalizarea construcţiei pentru perioada 2024-2025“, se precizează în documentul guvernului.

Al doilea tronson în cazul căruia ar urma să fie gata lucrărilor este sectorul Târgu Neamţ – Iaşi – varianta ocolitoare Iaşi Nord (78 km). Potrivit sursei citate, lucrările la acest tronson ar urma să fie gata în perioada 2025 – 2026, în condiţiile în care studiul de fezabilitate va fi predat până la sfârşitul anului 2022.

În ceea ce priveşte sectorul Târgu Mureş – Târgu Neamţ (211 km), care este şi cel mai important tronson întrucât prevede traversarea munţilor, guvernul susţine că studiul tehnic va fi gata în ianuarie 2021.

„Sursa de finanţare – fonduri externe nerambursabile. În bugetul Ministerului Transporturilor aferent anului 2020 este prevăzută suma de 15,9 milioane lei ce acoperă necesarul de finalizare a contractului“, se arată în document.

Pentru lucrările de execuţie a fost stabilit ca termen perioada 2026 – 2027.

În finalul documentului, guvernul a mai susţinut că finanţarea aferentă documentaţiilor tehnico-economice şi execuţiei sectoarelor autostrăzii A8 Ungheni – Iaşi – Tg Mureş va fi asigurată prin intermediul mai multor surse: Programul Operaţional de Infrastructură Mare (2014 – 2020, cu termen maxim de execuţie a documentaţiilor – 2023), Programul Operaţional Transport 2021 – 2027, bugetul de stat, credite externe nerambursabile şi alte surse legal constituite.

„Termenele de finalizare a lucrărilor vor fi actualizate în funcţie de rezultatele studiului de fezabilitate, respectiv de împărţirea pe tronsoane în cadrul fazei de execuţie“, se mai precizează în documentul guvernului.

Comentarii