Cioloş şi Tomac îl critică pe premierul Ciolacu fiindcă se bate cu pumnul în piept pentru mica concesie făcută de Austria în privinţa Schengen

duminică, 10 decembrie 2023, 13:16
3 MIN
 Cioloş şi Tomac îl critică pe premierul Ciolacu fiindcă se bate cu pumnul în piept pentru mica concesie făcută de Austria în privinţa Schengen

Fostul premier Dacian Cioloş, actual europarlamentar, afirmă că premierul Marcel Ciolacu ”se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea «flexibilizării» poziţiei Austriei pe Schengen” şi ”se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au”. ”Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila”, consideră Cioloş.

”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea «flexibilizării» poziţiei Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aş vrea să ştiu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Şi când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani şi nervi la graniţe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, într-o postare pe Facebook.

Cititi si: Austria deschide uşa Schengen pentru România doar pentru călătoriile cu avionul

El a subliniat că România nu are de ce să fie fericită pentur că acceptă ”mila”. ”Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiţi că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru «osciorul» austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european. Responsabilitatea guvernului şi a preşedintelui este să obţină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a punctat fostul premier.

“Trebuie privit cu multă rezervă”

De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind ”flexibilizarea” poziţiei Austriei în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen trebuie privit ”cu multă rezervă”. ”Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd”, subliniază el. ”Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, şi a vrut să anunţe ceva în plus faţă de preşedintele Iohannis, care tace şi nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe Facebook. El a explicat că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană. ”Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul. Potrivit acestuia, Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 şi a fost primită în Schengen în 1999, iar Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a fost integrată deplin în Schengen în 2008. Croaţia a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 şi are libera circulaţie deplină atât aeriană, terestră, cât şi maritimă începând cu 1 ianuarie 2023. ”Noi aşteptăm de 16 ani şi negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiţi de obrăznicia cu care unele state dispreţuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd. Prin urmare, orice anunţ exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de aşa ceva nu avem nevoie”, subliniază Eugen Tomac.

Ce a spus premierul

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

Comentarii