CJ abandonează proiectul parcului de la Leţcani: bate palma cu Miroslava

vineri, 26 iulie 2019, 01:53
4 MIN
 CJ abandonează proiectul parcului de la Leţcani: bate palma cu Miroslava

Preşedintele Maricel Popa şi primarul Dan Niţă au anunţat un parteneriat pentru crearea celui de-al doilea parc de aici

Al doilea parc industrial din comuna Miroslava – şi al doilea din judeţ, de fapt – va fi realizat de administraţia locală împreună cu cea judeţeană. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Consiliului Judeţean şi de primarul liberal al Miroslavei şi vine la doar o zi după o şedinţă CJ în care proiectul Iaşi Industrial Park, iniţiat în 2013 şi rămas practic tot la stadiul de iniţiativă, a primit un nou buget de subzistenţă. Consilierii au aprobat bugetul de 148.000 de lei după mai multe discuţii în care singurului angajat al societăţii de administrare i s-a cerut demisia, iar conducerii CJ i s-a reproşat că nu face nimic pentru cele 18 hectare de teren pe care s-a asociat cu administraţia comunei Leţcani. Ieri însă, preşedintele CJ a lăsat să se înţeleagă că parcul de la Leţcani şi-a pierdut importanţa.
 
„Acel parc de la Leţcani n-a fost foarte bine gândit, şi nu este o soluţie viabilă. E un parc micuţ (18 hectare, n.r.), acolo poate să vină maxim o fabrică. De foarte multe ori, domnul primar Turcu a spus să-i predăm lui amplasamentul, că el ştie să-l gestioneze mai bine. Îi predăm toată documentaţia, cu licenţă, cu tot ce am investit până acum“, s-a arătat dispus Maricel Popa să renunţe la proiect. Societatea care administrează parcul are ca acţionari CJ şi Primăria Leţcani, fiecare cu o participaţie de 50 la sută.
 
Primarul comunei, Stelian Turcu – liberal, la fel ca omologul său de la Miroslava – nu a putut fi contactat, având telefonul închis. Primarul Dan Niţă a amintit că primul parc a fost deschis în 2014, iar Dorel Codină, directorul acestui parc industrial, a precizat că ocuparea celor 46 de hectare s-a făcut mult mai repede decât în şapte ani, cât se estima, respectiv în numai doi ani. Aproximativ 60 de investitori şi-au deschis sau încă îşi amenajează facilităţi aici, primarul Niţă estimând numărul locurilor de muncă create la peste 2.500.
 
 
Al doilea parc va ocupa o suprafaţă de 25 de hectare în spatele Fabricii Antibiotice, chiar lângă amplasamentul preconizat al viitoarei săli polivalente. Parcul nr. 2 a primit recent atestatul de la Ministerul Dezvoltării, iar primarul speră că anul viitor va fi deschis. Deja „s-au dat“ trei hectare aici unei firme (Mennekes) care va construi staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. Dacă această primă investiţie înseamnă o mie de noi locuri de muncă, următoarea va fi una a unei companii de mare calibru.
 
Primarul Miroslavei nu a nominalizat-o, fiind încă în tratative, dar a menţionat o sumă foarte consistentă: 50 milioane euro. Care este rolul CJ în această asociere? „Am invitat CJ în acest parteneriat pentru că nu e uşor pentru noi, ca unitate administrativă, să creăm utilităţi în zona parcurilor industriale. Astfel, vom finaliza cele două parcuri (la primul încă se lucrează la reţeaua de canalizarea, n.r.) şi vom demara activitatea pentru al treilea“, a explicat Dan Niţă.
 
În lipsa autostrăzii, el a arătat spre un alt mod de transport prezent în zonă: calea ferată. „Vom prelua centura uşoară, partea de jos, de pe malul Nicolinei, şi vom investi noi. Totodată, vom investi şi în infrastructura din jurul parcurilor industriale, ca să creăm o mobilitate cum e spre Horpaz şi alte zone, astfel încât angajaţii să poată veni mai uşor în această zonă“, a precizat Popa.
 
Amintim că centura de trafic uşor, parte a şoselei ocolitoare, nu a mai fost construită, după ce guvernele de la Bucureşti de după 2012 au tăiat fondurile proiectului. Asocierea cu CJ va permite dezvoltarea mai rapidă a infrastructurii, „pentru că investitorul ia avizele şi se apucă de construit, respectiv de fabricat. Trebuie să prindem acest trend şi să dezvoltăm rapid platformele industriale. Miroslava ar putea, singură, să facă asta în 2, 3, 5 ani, dar, cu aportul CJ, am putea să-i atragem pe acei investitori care se grăbesc, până nu «fug» în altă parte“, a explicat Dorel Codină, directorul SC Miroslava Industrial Park.
 
Propunerea de asociere are nevoie de votul consilierilor ca să devină efectivă, acord care ar putea fi dat la următoarea şedinţă a CJ, luna viitoare. Ea pare să vină ca o mişcare surpriză a preşedintelui CJ, care s-a arătat reticent până acum nu doar faţă de Parcul Industrial de la Leţcani, dar şi faţă de iniţiativa liberalilor de a iniţia două asemenea parcuri în judeţ: unul lângă Paşcani, la intersecţia a două viitoare autostrăzi, şi unul în Zona Metropolitană Iaşi. Acesta din urmă tocmai a prins contur.

Comentarii