Nimic pentru protejarea victimelor, totul în favoarea suspecţilor şi inculpaţilor

Codurile Penale, măcelărite ieri de deputaţi, definitiv. Cine şi cum a votat?

joi, 25 aprilie 2019, 01:50
4 MIN
 Codurile Penale, măcelărite ieri de deputaţi, definitiv. Cine şi cum a votat?

„România se transformă într-un paradis al infractorilor“ – aceasta este concluzia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean după ce legislativul a adoptat în regim de urgenţă modificările la codurile penale. Camera Deputaţilor, care a adoptat ieri modificările, a fost for decizional, nefiind deci nevoie de dezbatere şi în Senat. Următoarele etape sunt controlul de constituţionalitate la CCR şi promulgarea. Opoziţia acuză că sunt schimbări ale legii făcute cu dedicaţie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, ca să scape de puşcărie.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate ieri Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituţionalitate şi promulgarea. PNL a anunţat deja, încă de marţi, că va sesiza CCR. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru“ şi 83 „împotrivă“, iar cel de modificare a Codului penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru“ şi 81 „împotrivă“.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise, în pofida anunţului în acest sens făcut de ministrul Justţiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulţumiri în PSD. „Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parţial, pentru că or să atace la Curtea Constituţională nişte articole declarate constituţionale. Nu este niciun fel de modificare“, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Zegrean: O invitaţie pentru comiterea de infracţiuni

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean spune că modificarea Codurilor penale este „un fel de invitaţie pentru comiterea de infracţiuni“. În opinia acestuia, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să utilizeze cele două pârghii pe care le are la dispoziţie – sesizarea Curţii Constituţionale şi retrimiterea la Parlament pentru reexaminare. El a spus că nimeni nu poate opri opoziţia să atace din nou aceste proiecte la CCR, care nu poate fi blocată să facă un nou control pe textele noi, el afirmând că au mai existat situaţii când şi punerea de acord a fost neconstituţională şi legea s-a întors la Parlament. „Cei care au făcut aceste modificări, această punere de acord, sunt aceiaşi care au făcut legea iniţială. Mi-e greu să cred că au făcut texte mai bune decât cele pe care le-au făcut iniţial şi care au fost declarate neconstituţionale“, a declarat Zegrean. „În afară de cei care au lucrat la lege, toată lumea spune că prin adoptarea acestor modificări România se transformă într-un paradis al infractorilor şi al infracţiunilor“, afirmă fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Dintre articolele controversate, Zegrean l-a amintit pe cel privind reducerea termenelor de prescripţie. „Ce motiv ar fi să reducem aceste termene, care oricum au fost reduse în aceşti ani? Pentru ce, ca să facem pe plac cuiva?“. Concluzia sa este că modificarea Codurilor penale este o invitaţie la infracţiuni: „Dacă se abrogă anumite infracţini, se reduc pedepsele şi se reduce termenul de prescripţie pentru anumite infracţiuni, sigur că infractorii vor fi tentaţi să comită aceste infracţiuni. Este un fel de invitaţie pentru comiterea de infracţiuni“.

Iohannis a informat Comisia de la Veneţia

Iohannis a afirmat că modificarea codului penal şi a codului de procedură penală reprezintă un mod de legiferare cu caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie. Iohannis mai spus că Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia, iar majoritatea PSD a ignorat din nou deciziile Curţii Constituţionale, opoziţia şi asociaţiile de magistraţi. El a făcut aceste observaţii în cadrul întrevederii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, care se află la Bucureşti. „În cadrul discuţiilor, preşedintele României şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări“, transmite Administraţia Prezidenţială. Iohannis a informat Comisia de la Veneţia că, din acest motiv, a decis convocarea unui referendum naţional, pe 26 mai, în aceeaşi zi a alegerilor europarlamentare.

De asemenea, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din România au criticat modificările. Cele două asociaţii au avertizat că accentul este pus pe evitarea tragerii la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi subliniind că noile prevederi nu au nicio legătură cu deciziile Curţii Constituţionale, aşa cum au susţinut autorii lor.

 

 

Comentarii