Colegiul Medicilor condamnă agresiunile asupra cadrelor medicale din spitale

sâmbătă, 27 august 2022, 01:50
2 MIN
 Colegiul Medicilor condamnă agresiunile asupra cadrelor medicale din spitale

Colegiul Medicilor din România a publicat o scrisoare deschisă ca urmare a incidentului petrecut zilele trecute la un spital din Feteşti, când medicul de gardă a fost agresat în timpul unei investigaţii medicale. 

Aceştia au subliniat că, în momentul de faţă, în România există o ruptură între corpul medical şi o parte a societăţii, lucru care duce la o criză gravă în înţelegerea relaţiei medic-pacient.

„Constatăm diverse atitudini, diverse mesaje care duc şi conduc la o degradare constantă a relaţiei medic-pacient, cu impact nedorit asupra actului medical, cu o sădire a neîncrederii în medici, ceea ce ar putea să genereze situaţii în care medicul va practica o medicină defensivă sau pur şi simplu va alege, aşa cum a făcut deja un număr foarte mare de medici, să plece în alte ţări, având ca singură motivaţie dorinţa de a-şi practica profesia în condiţii corecte şi sigure”, au spus reprezentanţii Colegiului Medicilor.

Aceştia mai spun că agresivitatea şi violenţa împotriva personalului medical este de neacceptat şi că este nevoie ca relaţia între medic şi pacient să se bazeze pe respect reciproc. „Medicul, în exercitarea profesiei sale, bineînţeles că trebuie să manifeste profesionalism, empatie şi corectitudine. Dar nu putem asista impasibili şi nu este normal, reprezintă chiar o infracţiune, să agresezi cadre medicale”, au subliniat medicii.

Rafila: „şi din punct de vedere penal este o faptă gravă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat zilele trecute în timpul vizitei la Iaşi că agresarea personalului medical este o problemă foarte gravă.

„În urmă cu câţiva ani ştiu că această agresiune împotriva personalului medical era echivalentă cu ultrajul, dacă nu mă înşel. Deci este clar că şi din punct de vedere penal este o faptă gravă. Asta nu ţine foarte mult de organizarea sistemului de sănătate, ci ţine de multe ori de educaţia pe care o avem şi mai ales de lipsa educaţiei, de modul în care unii oameni tratează profesioniştii din sănătate, este anormal aşa ceva”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, cei de la Colegiul Medicilor spun că atât pacienţii cât şi întreaga opinie publică trebuie să înţeleagă neputinţa personalului în acordarea de îngrijirilor medicale corespunzătoare în condiţii de infrastructură medicală deficitară sau în condiţiile în care în zpna respectivă există un deficit de medici.

„Nu medicul este responsabil de acest sistem medical neperformant, nu medicul trebuie pedepsit fizic sau verbal de lipsa echipamentelor medicale sau de creşterea timpului de aşteptare atunci când el este este implicat în alte cazuri şi suprasolicitat”, au concluzionat cei de la Colegiul Medicilor.

Comentarii