Colegiul Național Pedagogic din Iași marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand printr-o conferință aniversară

duminică, 11 decembrie 2022, 16:26
2 MIN
 Colegiul Național Pedagogic din Iași marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand printr-o conferință aniversară

Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”  din Iași organizează conferința națională intitulată „Excelență pedagogică sub semnul coroanei”, eveniment desfșurat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a 167 de ani de existență a celei mai vechi instituții pedagogice din țara noastră. Conferința marchează un moment de sinteză a preocupărilor pedagogice pentru formarea corpului de învățători din România Mare.

Conferința, în format hibrid, va avea loc luni, 12 decembrie 2022, începând cu ora 12.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. În cadrul evenimentului vor conferenția în plen: prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Daniel Șandru, conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, CS II dr. Liviu Brătescu, lect. univ. dr. Bogdan Neculau, prof. dr. Doru Dumitrescu, prof. dr. Mircea Bertea.

Lucrările pe secțiuni din cadrul conferinței vor aborda patru teme care definesc învățământul pedagogic din România: „Inițiative regale privind școala pedagogică românească”, „Tradiții și inovații în școala românească – formule de succes”; „Dascăli făuritori de destine”; „Portrete de absolvenți celebri ai școlii pedagogice”.

„Istoria Școlii Preparandale de la Iași începe în anul 1855, în casele din curtea bisericii Trei Ierarhi din capitala Moldovei, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, iar între anii 1889-1891 a fost construită clădirea impozantă din dealul Copoului, care avea să fie numită simbolic Castelul Vasilian. De-a lungul timpului, mari dascăli au marcat istoria acestei școli, cum ar fi: Anton Velini, Titu Maiorescu, Constantin Meissner s.a., după cum mulți dintre absolvenții de ieri și de azi au făcut cinste acestei instituții și au dus mai departe numele primei școli de învățători din Regat. Colegiul Național Pedagogic «Vasile Lupu» deține astăzi titulatura de Școală Europeană, ca o recunoaștere a valorilor europene promovate de instituție prin proiectele derulate”, a declarat Lăcrămioara Iordăchescu, directorul colegiului.

 

Comentarii