Comemorarea zilei de 14 decembrie la Iaşi: dezamăgire şi delăsare

luni, 16 decembrie 2019, 02:50
3 MIN
 Comemorarea zilei de 14 decembrie la Iaşi: dezamăgire şi delăsare

La eveniment nu au fost mai mult de 40 de oameni. „Dle primar Chirica şi dle preşedinte Popa, priviţi la evenimentele de la Timişoara, la 30 de ani de la Revoluţia Română. Un spectacol adevărat“, a spus revoltat un revoluţionar ieşean.

O ceremonie sumară a marcat public, sâmbătă, evenimentele care au avut loc – mai bine zis, era să aibă loc – pe 14 decembrie 1989 la Iaşi. După cum se ştie, în ajunul acelei zile au fost împărţite manifeste în oraş prin care oamenii erau chemaţi să vină în Piaţa Unirii în după-amiaza lui 14 decembrie.

Doar că centrul oraşului a fost înţesat între timp de forţe de ordine, nicio demonstraţie nu a mai avut loc, iar iniţiatorii au fost arestaţi a doua zi. Au fost eliberaţi abia după o săptămână, timp în care au fost bătuţi şi ameninţaţi cu moartea.

La 30 de ani distanţă au fost pomenite inclusiv numele torţionarilor – despre care ştim astăzi că îşi trăiesc bătrâneţile liniştiţi şi fără grija zilei de mâine. La 30 de ani distanţă, unii dintre cei care au aprins atunci scânteia revoluţiei au fost prezenţi în Piaţa Unirii. Mulţi dintre ei s-au arătat dezamăgiţi de cum arată azi societatea românească.

Alaltăieri, a fost dezvelită o placă memorială în amintirea acelui eveniment înăbuşit în faşă. Marele absent a fost Ştefan Prutianu, dar, de fapt, la fel de mare absent a fost întreg oraşul.

Cu tot cu oficialităţi, jurnalişti şi revoluţionari de după 21 decembrie, mai puţin de 40 de persoane au ţinut să marcheze evenimentul. Un Tramvai al Libertăţii, decorat de artistul Dan Perjovschi cu mesaje ce ar putea să fie, oricare dintre ele, slogan pentru o nouă revoluţie, şi un simpozion organizat de Primărie au completat marcarea zilei de 14 Decembrie ’89.

Trebuia să fi fost o „şedinţă festivă a Consiliului Local, cu invitaţi participanţi la evenimente, instituţii şi alte personalităţi ieşene, la Teatrul Naţional sau Aula Universităţii“, a declarat deputatul Petru Movilă.

El însuşi revoluţionar, parlamentarul ieşean a menţionat lipsa unor momente omagiale şi a altor evenimente organizate în oraş, precum şi evocarea acelui moment în aceste ultime zile dinaintea vacanţei.

„Nu putem cere copiilor noştri să fie patrioţi, buni români, daca nu îi învăţăm istoria noastră“. Totodată, el i-a tras de mânecă pe şefii administraţiilor locală şi judeţeană că „placa comemorativă din Piaţa Unirii parcă a fost dezvelită în ilegalitate“.

„Domnule primar Chirica şi domnule preşedinte Popa, priviţi la evenimentele de la Timişoara, realizate la 30 de ani de la Revoluţia Română. Un spectacol adevărat în Timişoara, invitaţi de marcă, discursuri adevărate. Însă nu cred că veţi fi capabili.

Roata de bâlci de pe bd. Ştefan cel Mare vă dă adevărata dimensiune a valorii de conducători. Mulţumim, Timişoara, şi pentru că a generat Revoluţia Română şi pentru că a salvat şi Iaşul. Dar şi pentru faptul că puteţi da o lecţie de onoare şi istorie unor neputincioşi şi incapabili, cum sunt cei doi enumeraţi mai sus“, a încheiat Petru Movilă.

Comentarii