Comisia care dă avize din Paşti în Crăciun. Aici zace şi PUG-ul Iaşului!

vineri, 03 august 2018, 01:50
3 MIN
 Comisia care dă avize din Paşti în Crăciun. Aici zace şi PUG-ul Iaşului!

În cadrul comisiei monumentelor sunt arhitecţi din Iaşi, Vaslui, Vrancea, Vaslui, Galaţi şi Bacău. În doi ani au fost 1.723 de dosare, iar comisia se întruneşte lunar, iar uneori nu este cvorum.

Una dintre cele mai importante comisii ce aprobă proiecte urbanistice la Iaşi va fi reorganizată. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, modificările în componenţa Comisiei zonale a monumentelor istorice (CZMI) vor intra în vi­goare în toamna acestui an. Principalele motive pentru schimbările ce vor fi operate ţin de supraîncărcarea comisiei cu dosare (la Iaşi ajung proiecte şi din alte judeţe) şi lipsa de cvorum a forului la şedinţe. De exemplu, în perioada 2016 – 2018, Comisia a avut de analizat 1.723 de dosare.

Dar, unii dintre membrii forului sunt din alte judeţe şi, deseori, aceştia nu se prezintă la şedinţe şi nu se îndeplineşte cvorumul. În consecinţă, în prezent, soluţiile date de Comisie pe un proiect sau altul vin cu o întârziere de cel puţin trei luni. Unele estimări arată că 30% din şedinţele programate în ultimii doi ani nu s-au ţinut din cauza lipsei de cvorum, în condiţiile în care, cel mai des, Comisia se întruneşte lunar. La ultima reuniune a Comisiei, de la sfârşitul lunii iulie, pe masa arhitecţilor din Iaşi, Vaslui, Vrancea, Vaslui, Galaţi şi Bacău au fost analizate circa 80 de proiecte urbanistice doar din Iaşi. În general, cei care lipsesc de la şedinţe sunt arhitecţii-şefi din celelalte judeţe ale Moldovei, iar una dintre modificări ar putea fi creşte­rea numărului de membri cu noi arhitecţi şi specialişti în urbanism. „În ultimul an şi jumătate am făcut şase memorii la Ministerul Culturii pentru a fi restructurată Comisia astfel încât să fie rezolvate problemele pe care le întâm­pinăm“, ne-a spus ieri Virgil Băbîi, di­rector al Direcţiei pentru Cultură Iaşi, el fiind şi secretar al CZMI.

Autoritatea centrală  urmează să publice un nou regulament al comisiilor zonale din ţară, fapt de natură să producă şi schimbările în organizarea acestora. „Situaţia cu care s-a confruntat în ultimii 2 ani secretariatul CMZI nr. 5, asigurat de Direcţia pentru Cultură Iaşi, a fost comunicată la Ministerul Culturii. În vederea ameliorării situaţiei semnalate, s-a luat măsura redistribuirii către alte comisii a unor judeţe arondate în prezent. În acest scop, sunt în derulare demersurile administrative conforme cu procedurile legale şi în limitele bugetului actual“, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii, consultată de „Ziarul de Iaşi“. În această perioadă, la nivelul CZMI, se află şi un proiect foarte important pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Iaşi, respectiv actualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Arhitecţii din Comisie au dezbătut deja în două şedinţe documentele, dar încă nu au eliberat avizul necesar pentru ca municipalitatea să continue procesul de autorizare a planului. 

 

 

Comentarii