Concluzia după ultimele urme găsite în zonă: ursul s-ar fi mutat definitiv în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Ce spune şeful Direcţiei Silvice Iaşi?

sâmbătă, 24 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Concluzia după ultimele urme găsite în zonă: ursul s-ar fi mutat definitiv în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ. Ce spune şeful Direcţiei Silvice Iaşi?

Nici bine n-a început anul şi deja a fost semnalată întoarcerea lui Moş Martin în pădurile Iaşului. De fapt, în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ, acolo unde au fost găsite urmele ursului şi în anii trecuţi. Dar în 2022 şi 2023 ursul şi-a făcut apariţia la sfârşitul primăverii sau vara, apoi a dispărut. Acum, s-a întors iarna – când ar fi trebuit să hiberneze, dar anul acesta a fost destul de zgârcit cu zăpada.

Primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuş, a anunţat pe pagina sa de Facebook încă de la începutul lunii în curs că ursul mişună „în zona parcelei de molid pe drumul spre Gara Bârnova”. Primarul din Bârnova nu a fost la fel de atent la apariţia acestui vizitator. În schimb, aflăm de pe pagina Codrii Iaşilor că, săptămâna trecută, ursul a trecut prin zona radarului meteo instalat în Pădurea Bârnova. Un ieşean a pus şi poze cu urmele lăsate în zăpadă. Este, oricum, o premieră faptul că ursul din zonă se apropie atât de mult de o zonă locuită permanent, cum este Radarul Meteo, precum şi pe drumul din zona acestuia, un drum foarte circulat, folosit îndeosebi de amatorii de drumeţii sau de biciclişti, şi nu numai în weekend ci aproape zilnic.

Ce spune directorul Direcţiei Silvice Iaşi?

Tot săptămâna trecută, administratorul paginii menţionate de pe Facebook amintea că asemenea urme au fost văzute la început de februarie la limita judeţului Iaşi cu Neamţul. „Având în vedere observaţile din Botoşani şi faptul că în nordul judeţului Vaslui sunt semnalaţi mai mulţi urşi în ultimii ani, credem că prezenţa acestui mamifer emblematic are şanse să devină o normalitate în Codrii Iaşilor”, este concluzia afişată după mai multe dovezi foto.

De aceeaşi părere este şi directorul Direcţiei Silvice Iaşi, Gabriel Doncean. „Deocamdată nu mai avem informaţii referitoare la ursul care a fost semnalat în zonă, dar e posibil ca în viitor să avem mai mulţi musafiri în zona noastră, dacă nu se iau masuri pentru micşorarea numărului lor. Dacă ei se tot înmulţesc, vor creşte efectivele de urs în zonele de munte, acestea vor fi tot mai aglomerate, şi atunci ei migrează”, ne-a spus Gabriel Doncean.

„Ursul e în mod natural un animal precaut„

Factorul uman este invocat şi de cei de la Asociaţia Codrii Iaşilor în legătură cu prezenţa ursului. „Omul are un cuvânt important de spus. Dacă vom alege să îl prigonim din nou, este posibil ca acest animal al cărui habitat natural include zona colinară de la noi să fie împins iar spre alte zone. Chiar şi aşa, dacă nu e vânat până la exterminare, probabil că va reveni”, spun ei.

Însă tot cei de la Codrii Iaşilor ne spun cum să evităm situaţiile periculoase. „Ursul e în mod natural un animal precaut. Dacă lăsăm deşeuri alimentare în vecinătatea localităţilor, de exemplu, va învăţa să asocieze apropierea omului cu hrană uşor de obţinut. Pe de altă parte, ieşirile noastre la pădure nu se schimbă. Cine nu a făcut trasee la munte, unde urşii sunt o prezenţă comuna şi în număr mult mai mare? E bine să nu lăsăm câinii de companie liberi (şi din alte motive) şi să fim auziţi în zonele cu vizibilitate redusă pentru a nu surprinde animalele (e suficient să vorbim cu voce tare)”. Mesajele de panică nu îşi au rostul, mai adaugă mesajul asociaţiei.

De altfel, în ultimii trei ani, de când este semnalată prezenţa ursului – sau urşilor – în pădurile Iaşului, a fost văzut o singură dată, acum două veri, de un localnic din Dobrovăţ.

Cititi si: Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă

Cititi si: Ce mai face ursul din Pădurea Dobrovăţ? „S-a localizat în zona Ştiubeie, la fostul canton”

 

 

Comentarii