Concurenţă acerbă pe locurile de la Educaţie Fizică şi Sport

vineri, 20 iulie 2018, 01:50
3 MIN
 Concurenţă acerbă pe locurile de la Educaţie Fizică şi Sport

La această specializare sunt 52 de locuri bugetate, 71 cu taxă şi 279 de înscrişi u sâmbătă este ultima zi de admitere la UAIC, UMF şi USAMV, doar la Politehnică mai pot fi depuse dosare până pe 27 iulie.

1.888 de dosare au fost depuse până joi, inclusiv, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, în condiţiile în care înscrierile se încheie sâmbătă. 386 de dosare au fost depuse ieri, cele mai puţine de la demararea admiterii, vârful fiind tot la Medicină, cu 166 de dosare, unde concurenţa a ajuns la 2,87 pe un loc. Pe locul al doilea ca număr de dosare depuse se regăseşte Asistenţa Medicală Generală, cu 65 de dosare, 261 în total, dar aici este momentan cea mai mare concurenţă de la UMF, 4,75 pe un singur loc.

Şi la Medicină Dentară au fost depuse ieri 61 de dosare, ducând numărul total la 284 şi concurenţa la 3,19, în timp ce Farmacie, singura care nu şi-a ocupat anul trecut integral locurile, are 95 de înscrişi pe 99 de locuri bugetate. „Suntem cam la acelaşi nivel la care eram anul trecut în această perioadă, dar înscrierile continuă până sâmbătă la prânz. Am luat în calcul şi organizarea unei sesiuni de admitere în toamnă, dar nu ştiu să vă spun acum dacă o vom desfăşura sau nu, să vedem câte locuri rămân neocupate după examenul de admitere“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Cu două zile înainte de finalizarea admiterii la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ din Iaşi (USAMV) au fost depuse 635 de dosare pentru 707 locuri la buget şi 262 la taxă. În ziua de ieri au fost 82, 36 la Facultatea de Agricultură, 6 la Horticultură, 25 la Zootehnie şi 15 la Medicină Veterinară. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au fost ieri 129 de candidaţi pentru locurile de la buget şi cinci pe cele de la taxă, totalul fiind de 2.116 candidaţi la buget şi 65 la taxă. Cele mai căutate facultăţi după ce admiterea la Arhitectură şi Automatică şi Calculatoare s-a finalizat sunt cea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Construcţii şi Instalaţii, Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată şi Mecanica. Admiterea continuă la TUIASI şi săptămâna viitoare, încheindu-se pe 29 iulie.

În momentul redactării acestui articol, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi nu se definitivase în întregime centralizarea datelor pe facultăţi, însă numărul total de dosare depuse a ajuns la peste 8.800 la licenţă şi peste 2.100 la master, cu tot cu candidaţii români de pretutindeni. Cea mai mare concurenţă pe locurile bugetate, la nivel de facultate, este la Educaţie Fizică şi Sport, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Drept, Informatică, Matematică, Chimie, Economie şi Administrarea Afacerilor unde sunt peste doi candidaţi pe loc. Pe specializări, cea mai mare concurenţă pe locurile bugetate este la „Educaţie Fizică şi Sport“ unde sunt peste 5 candidaţi pe loc. La  şi „Psihologie“ şi „Asistenţă Socială“ concurenţa este foarte aproape de pragul menţionat anterior. (Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI)

Comentarii