Condamnare cu blândeţe a unui şofer beat cleşte care a făcut accident pe pasajul Bucium. Nici măcar permis suspendat

vineri, 18 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Condamnare cu blândeţe a unui şofer beat cleşte care a făcut accident pe pasajul Bucium. Nici măcar permis suspendat

Beat cleşte încă de dimineaţă, un şofer a provocat un accident în lanţ pe pasajul Bucium. A fost tratat cu mănuşi de Judecătorie, care i-a aplicat aproape pedeapsa minimă şi aceea cu suspendare. Apelul procurorilor a fost însă admis de instanţa superioară.

În dimineaţa zilei de 1 februarie, aflat la volanul unei Skoda, Constantin Olaru Gavriluţă se deplasa pe bulevardul Metalurgiei. A virat apoi stânga, către pasajul Bucium, unde mai multe maşini staţionau, aşteptând culoarea verde a semaforului. Gavriluţă nu a încetinit şi a lovit din spate o Dacie, pe care a propulsat-o în faţă, într-o Skodă Yeti.

Şoferul Skodei a coborât nervos şi s-a îndreptat spre Dacie pentru a cere explicaţii, mai ales că se afla în maşină cu copilul. Evident, şoferul Daciei nu avea ce lămuriri să dea, fiind şi el victimă. Şoferul Skodei s-a îndreptat atunci spre maşina lui Gavriluţă, care i-a spus că îi va da asigurarea pentru a-şi repara autoturismul.

Pe când cei doi discutau, pe lângă ei a trecut o autospecială de poliţie. Unul dintre agenţi a dat geamul jos şi le-a spus să sune la 112: fiind implicate trei autoturisme, nu putea fi vorba de soluţionare amiabilă.

Poliţia a ajuns la faţa locului după aproape 20 de minute. Deşi abia trecuse de ora 9.00 dimineaţa, Gavriluţă avea o alcoolemie de 3,63‰ în sânge. A fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, recunoscându-şi fapta în faţa judecătorilor.

Aceştia l-au condamnat la doar 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Pedeapsa minimă pentru infracţiunea comisă de Gavriluţă, în condiţiile recunoaşterii faptei, este de 8 luni de închisoare.

Sentinţa a fost contestată de procurori, aceştia reproşând cuantumul redus al pedepsei, dar şi faptul că lui Gavriluţă nici măcar nu i se suspendase dreptul de a conduce autovehicule.

„Curtea apreciază că fapta inculpatului a creat o stare de pericol foarte ridicat pentru siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, pericol ce s-a şi concretizat prin producerea accidentului rutier soldat doar cu pagube materiale, numai hazardul făcând să nu fi avut loc urmări mult mai grave asupra integrităţii fizice ori chiar a vieţii altor participanţi la trafic sau asupra propriei persoane a inculpatului”, au spus magistraţii Curţii de Apel, dând dreptate procurorilor. Curtea l-a condamnat pe Gavriluţă la 3 ani de închisoare, dar tot cu suspendare, durata termenului de încercare fiind stabilită la 4 ani. 

Comentarii