Conflictul intern din PSD Iaşi se înteţeşte, judecătorii fiind chemaţi să arbitreze

miercuri, 27 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Conflictul intern din PSD Iaşi se înteţeşte, judecătorii fiind chemaţi să arbitreze

Conflictul din PSD Iași se întețește, pe măsură ce se apropie alegerile interne. Doi foști lideri ai filialei municipale cer suspendarea hotărârii prin care întreaga filială a fost desființată, iar ei, maziliți. Miza este abordarea alegerilor interne din poziții de lideri și blocarea realegerii actualului președinte al filialei municipale, Bogdan Balanișcu. Deocamdată, tentativa a eșuat, dar războiul este încă departe de a se încheia.

În februarie anul trecut, fostul lider al filialei județene a PSD, senatorul Maricel Popa, a convocat o ședință intempestivă a organizației, în urma căreia s-a dispus dizolvarea filialei municipale, cu toate structurile sale de conducere. Președinte interimar al filialei a fost desemnat secretarul de stat Bogdan Balanișcu. Vicepreședinți ai filialei municipale înainte de „lovitura de palat” organizată de Popa, Constantin Șerbescu și Iustin Pop susțin că dizolvarea filialei municipale a fost făcută cu încălcarea flagrantă a statutului partidului. Solicitarea lor, de a li se comunica hotărârea organizației județene pentru a o putea contesta a rămas însă fără răspuns. În cele din urmă, cei doi s-au adresat instanței, iar în iunie, conducerea organizației județene a PSD a fost obligată de judecători să le pună la dispoziție hotărârea adoptată în februarie 2022.

Pe 12 iulie, Șerbescu și Pop au contestat hotărârea prin care filiala municipală a PSD fusese dizolvată invocând numeroase nereguli și cerând analizarea plângerii în termen de 15 zile. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, ei au inițiat o nouă acțiune împotriva propriului partid, de această dată cerând obligarea Comisiei Județene de Arbitraj a PSD și a celei naționale la soluționarea contestației. Noua acțiune a fost înregistrată pe rolul Tribunalului la mijlocul lunii august, dar primul termen de judecată nu a fost încă stabilit.

Cu alegerile interne din PSD apropiindu-se, Șerbescu și Pop s-au adresat din nou instanței, cerând emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se decidă suspendarea efectelor hotărârii din februarie 2022 până la soluționarea litigiului privind contestația. Conform legii, ordonanța președințială impune măsuri urgente și provizorii pentru protejarea unui drept care altfel ar fi încălcat, fără a se judeca însă fondul propriu-zis al problemei. Cei doi foști vicepreședinți au cerut ca suspendarea să dureze fie până la pronunțarea comisiilor județene și naționale de arbitraj, fie până la soluționarea definitivă a unei eventuale acțiuni judecătorești.

Ei și-au justificat solicitarea prin faptul că dizolvarea organizației municipale i-ar fi pus în imposibilitatea de a lua parte la activitățile partidului, încălcându-li-se astfel dreptul de a alege și a fi aleși, în perspectiva alegerilor interne ce ar urma să se desfășoare până la sfârșitul acestei luni. „Efectele hotărârii s-au răsfrânt – şi se vor răsfrânge în continuare asupra posibilităţii de a participa la alegerile care vor avea loc în această toamnă la nivelul Organizaţiei municipale, existând pericolul să se reconfirme numirea în calitate de Preşedinte a domnului Balanişnicu Bogdan”, se menționează în plângere.

În apărare, reprezentanții PSD au invocat o serie de excepții procedurale, iar pe fond au cerut declararea ca indamisibilă a solicitării celor doi, întrucât nu ar fi întrunite condițiile legale pentru emiterea unei ordonanțe președințiale. De aceeași părere aveau să fie și magistrații Tribunalului, care au analizat cererea celor doi vicepreședinți. Șerbescu și Pop continuă să fie membri ai PSD, iar în această calitate, ei pot candida la funcțiile de conducere din partid. În privința „pericolului” reprezentat de realegerea lui Balanișcu, el ar ține, în opinia judecătorilor, strict de viața internă a partidului, în care justiția nu se poate amesteca. „Instanţa apreciază că nu există urgenţă în păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, întrucât chiar dacă executarea Hotărârii nr. 5/10.02.2022 îi împiedică pe reclamanţi să îşi exercite calitatea de vicepreşedinţi, ei rămân membri cu drepturi depline, având posibilitatea să candideze la alegerile interne din această toamnă, inclusiv pentru funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte. Susţinerea reclamanţilor privind pericolul să se reconfirme numirea în calitate de Preşedinte a domnului Balanişcu Bogdan nu poate justifica urgenţa prezentului demers judiciar, acest aspect ţinând de viaţa internă a partidului”, au explicat judecătorii.

Cererea celor doi foști vicepreședinți a fost respinsă, dar ei mai au posibilitatea apelului împotriva dispoziției Tribunalului. De asemenea, acţiunea de pe rolul Tribunalului, care urmează să fie judecată, poate furniza noi surprize.

Comentarii