Confort termic: cum putem creşte randamentul caloriferelor din apartamente?

joi, 28 noiembrie 2019, 09:59
2 MIN
 Confort termic: cum putem creşte randamentul caloriferelor din apartamente?

Pierderile de energie termică devin o problemă importantă abia în timpul iernii, atunci când ne dăm seama că, oricât de fierbinţi ar fi caloriferele, o parte din  căldura pe care o dau nu ajunge în încăpere, nu e distribuită cum trebuie sau se pierde din pricina răcelii pereţilor pe care sunt montate. Această situaţie ar trebui prevăzută din timp, pentru că sezonul rece să ne găsească deja pregătiţi.

Iată totuşi ce mai poate fi făcut pentru a creşte randamentul termic al caloriferelor din apartamente. De obicei, în camera de zi sau în dormitoare, caloriferul este prins de peretele care dă spre afară (deci mai rece) sau este aşezat imediat sub fereastră. Nici nu e de mirare că, în cazul unor ziduri sau ferestre prost izolate, mare parte din energia termică se risipeşte în zadar.

*  Dacă aveţi încă ferestre cu tâmplărie veche, prin care trec curenţi de aer, izolaţi zonele sensibile cu ajutorul unui burete special, adeziv. În ambele cazuri, chiar dacă aveţi ferestre de termopan sau nu, atunci când aerisiţi, închideţi caloriferul. Lăsaţi geamurile deschise de două ori pe zi, zece – cinsprezece minute, apoi închideţi-le şi daţi din nou drumul la calorifer.

Dacă aţi dublat peretele care dă spre exterior cu pâslă izolatoare sau altă metodă de termoizolare aplicată în spatele caloriferului, aţi făcut al doilea lucru necesar pentru stoparea pierderilor de căldură. Lucrarea se face prin demontarea caloriferului, aşa că la caloriferele clasice, din fontă, alimentate din reţeaua de termoficare, este dificil de aplicat această procedură atunci când s-a dat deja drumul apei în reţea.  La caloriferele noi, alimentate prin propria centrală sau la radiatoarele electrice, puteţi face şi acum, iarna, această operaţiune, cu ajutorul unui specialist. Cei ce stau la casă sau care îşi permit să facă lucrul acesta la bloc (parter, autorizaţii etc.), pot izola peretele şi pe afară, cu polistiren expandat de grosime peste 5 cm.

*  Dacă aveaţi un calorifer pe peretele dintre cameră şi balcon şi aţi închis balconul, aţi ridicat astfel cu câteva grade temperatura din balcon, respectiv aţi redus nivelul de răcire al peretelui pe care este aşezat caloriferul, aţi făcut un al treilea pas în reducerea pierderilor de căldură. Dar dacă acum balconul este tot deschis, puteţi izola peretele dintre cameră şi exterior cu polistiren expandat. Dacă balconul e expus vânturilor, iar balustrada are goluri, încercaţi să limitaţi pătrunderea curenţilor de aer şi a zăpezii măcar până la jumătatea balconului, folosind câteva panouri compacte montate vertical, unul în prelungirea altuia.

 

 

Comentarii