Consilierii locali zburdă prin pandemie aprobându-și unii altora proiecte imobiliare

joi, 30 aprilie 2020, 02:02
4 MIN
 Consilierii locali zburdă prin pandemie aprobându-și unii altora proiecte imobiliare

Proiectele imobiliare ale consilierilor locali înfloresc în plină pandemie. Nu mai puţin de trei consilieri locali sunt beneficiari ai unor planuri urbanistice zonale care vor fi „dezbătute“ astăzi de colegii lor din Consiliul Local (CL). Lor li se adaugă un fost consilier local şi un fost deputat. Gabriel Surdu (PSD), Violeta Găburici (PMP) şi Florin Boca (PSD), primii doi fiind şi membri ai Comisiei de urbanism, iar ultimul fost şef al aceleaşi comisii, sunt actualii consilieri direct implicaţi în proiectele imobiliare care sunt iniţiate de firmele lor. 

În cazul lui Surdu, este vorba despre un proiect despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris recent: un aparthotel pe str. Petru Movilă. „Ziarul de Iaşi“ a arătat că, într-o şedinţă precedentă, plenul CL a aprobat proiectul deşi existau nereguli în documentaţia urbanistică. Ulterior, secretarul CL Denisa Ionaşcu a anunţat că hotărârea nu a primit avizul de legalitate. Astăzi, proiectul reintră în CL cu corecturile de rigoare. Aprobarea anterioară a stârnit scandal atât în Primărie, cât şi în interiorul PSD, în urma dezvăluirilor din „Ziarul de Iaşi“. În şedinţa de astăzi, un alt politician este beneficiar al unui proiect imobiliar: fostul deputat Traian Dobre (exPSD, ex-PNL), prin intermediul firmei Comat, propune un ansamblu rezidenţial în Dacia. În acelaşi timp, un fost consilier PDL este implicat în proiectul propus de actualul consilier PSD Florin Boca.

Concurenţă între Surdu şi Găburici: două aparthoteluri în aceeaşi zonă
 
Doi dintre consilierii locali cu afaceri imobiliare sunt în concurenţă şi, probabil, este o coincidenţă că ambele proiecte sunt supuse aprobării în aceeaşi şedinţă. Surdu şi Găburici, prin intermediul firmelor Forest Hills Gardens SRL şi, respectiv, Concept MSG Trade, vor amândoi să construiască centre hoteliere (aparthotel), iar cele două proiecte sunt unul lângă altul, în zona fostei băi comunale. Culmea, firmele celor doi consilieri au în proprietate suprafeţe similare de teren: 1.700 mp în cazul Forest, şi 1.570 mp în cazul Concept.
 
Proiectul Forest Hills a fost aprobat în luna februarie 2020, dar cu mari semne de întrebare: avizul unic al Consiliului Judeţean (CJ) era în contracţie cu restul avizelor, iar diferenţa nu era deloc de neglijat – forma proiectului aprobată de CL permitea firmei să realizeze o suprafaţă construită desfăşurată de patru ori mai mare. În termeni urbanistici, coeficientul de utilizare a terenului (CUT, raportul dintre suprafaţa desfăşurată şi parcelă) a fost stabilit la 4 prin hotărârea de CL, dar în avizul unic al CJ era de 0,96. Nici până în ziua de astăzi nu este clar cum de a fost aprobată o astfel de hotărâre şi de ce consilierii locali nu au fost informaţi, de secretarul CL sau de preşedintele de şedinţă, în legătură cu neconcordanţa dintre avize. În context, de precizat că documentaţia urbanistică a fost furnizată consilierilor, înainte de şedinţă, fără avizul unic al CJ. Ulterior şedinţei, „Ziarul de Iaşi“ a obţinut avizul şi arătat că hotărârea fusese aprobată în afara legii.
 
Astăzi, în CL, proiectul este inclus pe ordinea de zi cu valoarea CUT-ului stabilită prin avizul CJ şi, astfel, firma lui Surdu îi va fi permis să construiască mult mai puţin faţă de intenţia iniţială a societăţii. În schimb, Violeta Găburici este ceva mai norocoasă: terenul firmei ei nu se află într-o zonă protejată precum terenul firmei lui Surdu, astfel că, în cazul ei, valoarea CUT-ului ajunge la 3. Astfel, Găburici va putea construi aparhotelul ei la dimensiuni mai mari decât o va face Surdu şi, implicit, are potenţial să obţină venituri mai mari din exploatare. Cele două terenuri se află la o distanţă de circa 100 – 150 metri.
 
Florin Boca construieşte în zona Aurel Vlaicu
 
Celălalt beneficiar al unui proiect imobiliar este Florin Boca (PSD), un apropiat al primarului şi cunoscut pentru „jongleriile“ sale imobiliare. Acum patru ani, Boca a demisionat de la şefia Comisiei de urbanism după ce „Ziarul de Iaşi“ a arătat că a construit un bloc deşi avea autorizaţie pentru o casă (VEZI FOTO DE MAI SUS). În tot acest mandat, Boca a fost (şi rămâne) unul dintre susţinătorii primarului, chiar dacă edilul este acum unul dintre şefii PNL Iaşi. Totodată, Boca a avut, în ultimii ani, mai multe proiecte aprobate de CL, ori direct (prin firme ale sale), ori prin interpuşi. Un astfel de proiect este supus astăzi „dezbaterii“ plenului CL: pe str. Aurel Vlaicu 78, firmele Radan Construct şi Ecoedil Management au un plan urbanistic zonal la comun pentru construirea a 8 blocuri cu până la 10 etaje. Boca este implicat în prima firmă menţionată. Cealaltă firmă aparţine lui Cătălin Cristian, fost consilier local din partea PDL. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi mai figurează un proiect propus de fostul deputat Traian Dobre prin intermediul firmei Comat. În acest caz, este vorba despre un ansamblu rezidenţial în Dacia, după bariera BJATM, propus pe o suprafaţă de 2,2 hectare. Ansamblu va cuprinde 8 tronsoane de bloc cu 10 etaje, unul cu 18 etaje şi altul cu 6 etaje.

Comentarii