Consilierii PMP Iaşi fac un pas important în vederea unirii Basarabiei cu România

miercuri, 14 martie 2018, 20:20
3 MIN
 Consilierii PMP Iaşi fac un pas important în vederea unirii Basarabiei cu România

Consilierii Partidul Mişcarea Populară – Filiala Iaşi au depus un proiect de hotărâre ce vizează unirea României cu Basarabia.

Ei speră să fie semnat de toţi consilierii, deoarece consideră ei că este un moment prielnic pentru unire. Mai jos redăm postarea integrală de pe contul de Facebook a lui Marian Uscatu, politician în cadrul PMP Iaşi.

“Astăzi, 14 martie, alături de colegii mei din conducerea Partidul Mişcarea Populară – Filiala Iaşi, am participat la depunerea unui proiect de hotărâre pentru semnarea de către conducerea Municipiului Iaşi a declaraţiei de unire cu Republica Moldova. Sper ca proiectul să fie aprobat de toţi consilierii locali, mai ales că 2018 este ocazia prielnică pentru a realiza din nou Unirea.

În 1991 România şi Moldova au fost la un pas să realizeze a doua mare faptă a naţiei din secolul al XX-lea. A fost un moment favorabil pentru unire, dar clasa politică din România şi cea din statul-soră de peste Prut l-a tărăgănat până la diluare. Ceea ce se întâmplă zilele acestea în Republica Moldova este o ocazie unică în istorie. Să profităm reciproc de şansa care ni se oferă.

Mişcarea unionistă este mai puternică decât acum 27 de ani, pentru că nu doar strada vrea Unirea, ci şi conducerile administrative cer oficial acest lucru. În fiecare zi noi localităţi semnează declaraţii de unire cu România. De aceea, unirea Republicii Moldova cu Ţara-Mamă să înceteze a mai fi un deziderat şi să devină realitate.

Unirea cu Moldova este necesară pentru a reîntregi graniţele istorice ale statului, pentru a nu mai exista graniţe între două teritorii în care se vorbeşte aceeaşi limbă, au aceeaşi istorie şi locuiesc oameni cu aceleaşi idealuri. Împreună am fi un stat mai mare, deci am avea o poziţie mai bună la masa negocierilor cu orice stat. Unirea este necesară pentru că atât noi, cât şi restul Europei, dorim un stat mai puternic în faţa pericolului estic.

Este adevărat că Moldova nu traversează cel mai bun moment din punct de vedere economic, dar fraţii la nevoie se cunosc. Migraţia personalului calificat din Moldova nu poate fi oprită, de aceea mai bine îl organizăm şi îl menţinem în ţară. Nu ar trebui neglijat nici faptul că Unirea ar reduce la jumătate aparatul birocratic. Mai facilă ar fi şi activitatea economică, renunţând la taxele existente în prezent.

Următoarea dată importantă din calendarul Unirii este 27 martie, când se vor împlini 100 de ani de la Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. Aşadar, după fix un secol de la începutul procesului de formare a României Mari, propun să reluăm singurul proiect major de ţară pe care îl putem avea. Avem dreptul şi posibilitatea de a realiza din nou Unirea, aşa că haideţi s-o înfăptuim!”, arată Uscatu.

Comentarii