Consiliul UE a decis intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime

duminică, 31 decembrie 2023, 07:35
2 MIN
 Consiliul UE a decis intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime

Consiliul UE a decis intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, a anunţat Ministerul de Interne sâmbătă seară. „Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria.În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024. 

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, spune ministerul. Decizia Consiliului UE de sâmbătă prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin.

„România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.

Decizia Consiliului UE este însoţită de două declaraţii politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria şi alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere şi de aplicare a Regulamentului Dublin, precum şi angajamentul politic de a continua în 2024 discuţiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Atât Decizia Consiliului UE, cât şi declaraţiile politice care o însoţesc, reflectă acordul politic la care Austria, România şi Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.

Acordul a fost însoţit de trei condiţii impuse de Austria. Acestea includ:

  • intensificarea desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor, Frontex, în România şi Bulgaria
  • alocarea de fonduri de către Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor externe ale acestor ţări
  • consolidarea controalelor la frontierele terestre şi acceptarea solicitanţilor de azil din Austria, în special din Afganistan şi Siria, de către România şi Bulgaria.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria, invocând un număr crescut de solicitanţi de azil. Olanda a fost, de asemenea, împotrivă aderării Bulgariei la Schengen.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii