Consolidarea imaginii armatei: ţinte atinse (și) la Iași

marți, 29 octombrie 2019, 02:50
3 MIN
 Consolidarea imaginii armatei: ţinte atinse (și) la Iași

”Iașul a fost legat întotdeauna de armată, așa că era nevoie de un Muzeu militar, în care publicul larg să afle detalii și să vizualizeze mărturii ale evoluției Oștirii Române în această parte de țară.". (Col. dr. Dan Prisăcaru, Director al Filialei din Iaşi a Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”).

Știm îndeobște că s-a scris relativ mult despre Iașul academic, cultural, apoi, mai înainte, industrial, iar acum – iată: Iașul IT-știlor… S-a vorbit mai puțin, însă, despre Iașul militar. De aceea, trebuie să amintim că ceea ce cunoaștem azi sub denumirea de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” (Copou – Iași) a împlinit nu mai puțin decât 142 de ani de la înfiinţare, fiind recunoscută drept ”continuatoare a tradiţiilor glorioase ale Regimentului 15 Dorobanţi” (http://www.bg15mc.ro/?pâ17100). De altminteri, acum trei ani ani, ”în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor remarcabile obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice încredințate (…)”, Comandantul suprem al Armatei a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Drapelului de Luptă al acestei Mari Unități.

Anul 2019 este cel în care Batalionul 151 "Războieni", din cadrul respectivei brigăzi, realizează rotunda cifră – 25 ani de la creare. Luptătorii lui au primit numele de război ”Lupii Negri” de la militarii USA după prima misiune internaţională. Aceștia au reprezentat țara cu onoare în teatre de operaţii, precum: Angola, Bosnia, Albania, Afganistan ori Irak. Nu se greșește cu nici un chip când se afirmă că această unitate este ”urmaşa Regimentului 8 Dorobanţi, care, sub diferite denumiri, a participat la toate cele trei războaie din istoria recentă a României” (http://www.bg15mc.ro/?catâ3). Ne amintim de toate acestea mai ales la Ziua Armatei României, dar și când este vorba despre alte manifestări legate de evenimente desprinse din calendrul nostru militar. Cu titlu de exemplu, unul dintre acestea (11 noiembrie) este cel în care se comemorează ”evenimentul nefericit petrecut în teatrul de operaţii din Afganistan (2003), atunci când într-un atac insurgent doi dintre Lupii Negri au devenit eroi: sublocotenenţii (post-mortem) Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă” (http://www.bg15mc.ro/?catâ3). Dar, când aducem în discuție realizările pe linia consolidării imaginii Armatei Române, nu putem să nu amintim și despre crearea Filialei din Iaşi a Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”.

Pe cale să împlinească un an de la înființare, aceasta nu își propune nimic altceva decât ”continuarea atragerii elevilor și studenților (…), dar și a publicului larg (…), organizarea de expoziții temporare, pe diferite tematici militare, prezentarea unor cărți de istorie militară (…), prezența activă la manifestările științifice și culturale dedicate cinstirii memoriei celor de dinaintea noastră care s-au jertfit pentru întregirea neamului, libertate și unitate națională.” (http://www.bg15mc.ro/?catâ3). Mai amintim că aici pot fi admirate, în afara expoziției permanente cu tema Evoluția structurilor militare din garnizoana Iași și zona Moldovei din 1830 și până în prezent, și unele exponate unicat: port-carnetul generalului Al. Cernat, fost comandant al Armatei de Operațiuni în Războiul de Independență; o mitralieră Maxim, fabricată în 1910, la Berlin, pentru Casa Regală Română; sabia de ceremonie model 1930, cu cifrul regelui Carol al II-lea, a generalului C. Coandă, fost prim-ministru şi ministru de Externe al României în octombrie-noiembrie 1918; decorații acordate unor militari români în timp de război etc. (http://presamil.ro/filiala-iasi-muzeului-militar-national-va-avea-un-parc-de-tehnica-militara). Apoi, pe spații întinse din incinta Cercului Militar Iași orice doritor poate admira piese de artilerie aflate în dotarea armatei române în perioada 1914-2018.

În ceea ce ne privește, nu putem să nu amintim că de toate acestea se preocupă cu dăruire cel care a contribuit masiv la transpunerea în practică a proiectului înființării Muzeului militar din Copou: col. dr. Dan Prisăcaru. Până să primească această nobilă misiune, acesta s-a remarcat ca eminent istoric militar, fiind colaborator activ al unor prestigioase publicații, precum: Magazin istoric, Gândirea militară românească, Buletinul Arhivelor Militare Române, Observator Militar ș.a. 

Comentarii