De luni se depun candidaturile pentru funcţia de rector la UAIC

Contestat vehement în spatele uşilor închise, Toader are drum pavat spre un nou mandat

vineri, 21 februarie 2020, 02:58
2 MIN
 Contestat vehement în spatele uşilor închise, Toader are drum pavat spre un nou mandat

Au fost mai multe discuţii în ultimele zile cu privire la apariţia unui candidat pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, discuţii culminând şi cu un protest care a avut loc ieri pe treptele din faţa instituţiei de învăţământ superior. Aceste discuţii au apărut în urma ultimei şedinţe a vechiului Senat, în care rectorul în exerciţiu, prof.dr. Tudorel Toader, şi-a prezentat raportul întregului mandat şi a mulţumit celor care l-au sprijinit să conducă universitatea.

Însă lucrurile nu au rămas fără răspuns în Senat, unde mai multe cadre didactice, dintre care cel mai virulent a fost prof.dr. Florin Platon de la Facultatea de Istorie, i-au spus rectorului că a împins universitatea într-o situaţie fără precedent la nivel de imagine publică, că e nevoie de o „exorcizare“, nu de alegeri, şi mai mulţi au ameninţat că dacă el va rămâne singurul candidat nu se vor prezenta la urne.

„Ziarul de Iaşi“ a discutat cu protagoniştii scandalului de săptămâna trecută din Senat, cât şi cu toţi cei creditaţi public până în prezent cu şanse de a-l concura pe Tudorel Toader şi cu toţii au declarat public că nu vor candida. Numele creditate cu cele mai mari şanse de a intra în această cursă au fost actualul preşedinte al Senatului, prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, care a precizat pentru publicaţia noastră încă de anul trecut că nu este interesat de o astfel de funcţie, prorectorul prof.dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice, care a spus la rândul său că nu are un astfel de interes, cât şi prof.dr. Florin Platon, de la Facultatea de Istorie, care a fost în urmă cu două mandate în cărţi şi pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Nici candidaţii din urmă cu patru ani, prof.dr. Nicu Gavriluţă şi prof.dr. Codrin Liviu-Cuţitaru, nu vor mai candida din nou.

Deşi sunt discuţii cu privire la faptul că există în cărţi un candidat cu greutate şi şanse reale „ţinut la secret“ până la momentul depunerii candidaturilor, pe care nimeni nu vrea să-l asume în momentul de faţă, nu există mai multe informaţii cu privire la acesta.

Singura persoană care nu a exclus o candidatură este conf.dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie, cel care şi-a depus şi în urma cu patru ani dosarul, dar a obţinut cele mai puţine voturi dintre cei patru candidaţi înscrişi. Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, acesta a declarat că orice decizie legată de candidatură „o voi comunica întâi colegilor din universitate, care trebuie să voteze“.

Începând de luni, 24 februarie, şi până joi, 28 februarie, se vor depune candidaturile la funcţia de rector la UAIC.

Comentarii