Contract din bani publici dat firmei condamnate penal. Ce urmează să construiască

luni, 26 octombrie 2020, 01:57
2 MIN
 Contract din bani publici dat firmei condamnate penal. Ce urmează să construiască
Înainte să îi fie impusă o amendă penală de 200.000 lei, Elitconstruct a prins contractul construirii unui nou sediu pentru Parchetul Militar Iaşi. După condamnarea care îi interzice participarea la proceduri de achiziţii publice, societatea şi-a adjudecat şi contractul construirii unei săli de sport la Mogoşeşti-Siret.

O firmă de construcţii condamnată penal pentru mai multe infracţiuni a câştigat licitaţia pentru construirea unei săli de sport într-o comună ieşeană condusă de un primar care a compărut ca martor într-un dosar de proxenetism. Obiectivul este finanţat prin Compania Naţională de Investiţii, care a ales oferta firmei vasluiene Elitconstruct dintre cele patru depuse în cadrul procedurii lansate în martie.

Contractul de proiectare şi construire a unei săli de sport cu 180 de locuri în satul Tudor Vladimirescu din Mogoşeşti-Siret a fost încheiat contra sumei 6,7 milioane de lei, cu un million mai puţin decât estimarea iniţială. Durata: 48 de luni – un an pentru proiectare şi execuţie şi trei ani garanţie.

Societatea cu sediul în Negreşti a fost condamnată de Curtea de Apel Iaşi cu două luni în urmă la o amendă penală de 200.000 de lei pentru „săvârşirea infracţiunii de instigare improprie la folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său“.

Ca pedeapsă complementară, societăţii i-a fost interzisă participarea la proceduri de achiziţii publice pe o perioadă de trei ani. Sancţiunile dure vin în urma unui proces în care Ministerul Dezvoltării are de recuperat 686,4 mii lei şi în care acuzaţiile au fost formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia Teritorială Iaşi.

Totuşi, societatea are o activitate susţinută la Iaşi. Astă-vară, a câştigat licitaţia pentru construirea unui sediu nou pentru Parchetul Militar, pe strada Peneş Curcanul nr. 2 din Copou, şi a ridicat noul sediul cu cinci etaje al Camerei Notarilor Iaşi, în spatele Crucii lui Ferenţ. Totodată, a obţinut contractul pentru primele două blocuri de locuinţe sociale din Grădinari (36 de apartamente) şi a reamenajat Parcul Mimoza din Păcurari, ambele în urma unor proceduri de licitaţie lansate de Primăria Iaşi.

Contractul pentru sala de sport de la Mogoşeşti-Siret a fost încheiat pe 8 octombrie. Primăria Mogoşeşti-Siret bifează realizarea acestui obiectiv pe fondul scandalului în care este implicat primarul reales al comunei. Numele său apare într-un dosar de proxenetism aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Damian Butnariu a recunoscut în faţa judecătorilor că a făcut sex cu două fete de 17 ani, chiar în sediul primăriei, plătind pentru acest serviciu 100 de lei unui traficant de carne vie din zona Paşcaniului.

Comentarii