Controlul narativului

vineri, 05 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Controlul narativului

Nu e suficient să ai în buzunar instituţiile vitale ale statului, să ai alături propaganda media şi divizii de troli pe internet. Trebuie să dispui de o naraţiune care să acopere cele mai ticăloase obiective.

Înainte de fi anti-justiţie, PSD încearcă să fie un povestitor şarmant, competent, informat şi legitim pentru prezent şi viitorime. Liderii partidului se comportă precum un stat major, care coordonează nu doar acţiunile militare de pe front, dar asigură societatea că se impune războiul de ocupaţie, invazie, jaf şi cucerire, fiindcă este "just", "moral", "îndreptăţit" ori "patriotic". În ultimii doi ani, penalii au trecut, de la stadiul gangsterilor cu mentalitatea ilegaliştilor vânaţi de justiţie, la configurarea crezului într-o lume căreia ei îi definesc grila de valori prin control şi dominaţie. Până la obţinerea statutul de oameni onorabili mai au puţin. Ce le trebuie ca să treacă de la condiţia criminalilor de cartier la aceea de eroi de război? Au nevoie de albirea biografiilor, ştergerea trecutului şi de rescrierea realităţii/ istoriei în care trăiesc. Nişte OUG-uri, dar nu numai ele.

Impresia e că opoziţia, forţele politice, organizaţiile civice se focalizează exclusiv asupra frontului, unde au loc negocieri pe schimburile de prizonieri. Laura Kovesi intră sau scapă de controlul judiciar; Sebastian Ghiţă scapă de cererea de extrădare din Serbia; trezorierul PSD este urmărit de DNA pentru delapidarea fondurilor publice pentru partid ş.a.m.d. Este tipul de gherilă preferat de PSD, care şi-a consolidat aparatul de propagandă tocmai în această direcţie. Antena 3 a intrat în dispozitiv de luptă în toată ţara, prin "preluarea" studiourilor Antenei 1, în timp ce ultimele redute mediatice au sucombat – Realitatea TV a fost declarată falimentară, iar DIGI24 a fost castrată. Nu există prea mult echilibru media. Prin urmare, un scandal inventat despre procurorul general Augustin Lazăr (portretizat ca "fost procuror ceauşist" şi "torţionar") e tratat de cvasimajoritatea mediei "pro" şi "contra", echidistant, deşi e vorba despre dezinformare crasă, fake-news. Din dorinţa de a poza în imparţiali, chiar şi ziarişti experimentaţi cad în capcana relativismului. Iar acesta trebuie văzut într-un context mai larg. Majoritatea năzbâtiilor inventate în ultimii doi ani de PSD pentru a justificata controlul justiţiei şi anihilarea statului de drept au trecut din zona exoticului/ inadmisibilului spre cea a neutralităţii axiologice. Spectatorii ar putea să creadă că şi unii şi alţii văd o parte din adevăr, că realitatea e undeva pe la mijloc.

Acţiunile sofisticate de dezinformare şi manipulare acoperă bucăţică cu bucăţică zonele rămase iniţial pe dinafara marelui discurs. Avem, de exemplu, magistraţi care protestează împotriva ingerinţelor PSD, ale CCR, ale ministrului Justiţiei în treburile justiţiei. În oglindă, apar magistraţi ai PSD, precum Lia Savonea, ce acuză presiunile oficialilor europeni asupra justiţiei româneşti. Concluzia naivilor? Toţi fac presiuni, toţi vor să-i aibă sub papuc pe procurori şi judecători. Ba chiar cei din afară pot fi mai periculoşi. E mai bine să fie patrioţi de-ai noştri! Legi româneşti! Aşadar, avem clonarea mesajelor despre echidistanţa politică şi independenţă judiciară şi proiectarea lor acuzatoare tocmai asupra celor furnizează reperele reale – UE şi instituţiile europene. Răsturnarea lumii, transformarea negrului în alb şi viceversa! Narativul asupra "normalităţii" politice, sociale, economice, despre şi cum trebuie să arate "noua lume", pare a fi, pe lângă controlul justiţiei, marea miză a acţiunilor PSD-ALDE.

Comunismul a lăsat generaţiile "dublului discurs", incapabile să iasă din reflexele schizofreniei sociale. Este foarte posibil să ieşim din bruiajul guvernării PSD-ALDE la fel de ameţiţi. Ca orice soldat întors de pe front, traumatizat de orori, spălat pe creier de propagandă, vom avea nevoie de o reacomodare. Versurile unui cântec din perioada post-comunistă spuneau: "Ceauşescu n-a murit!/ Ceauşescu e în noi". Marea naraţiune a acestor schimbări de substanţă, pe care PSD-ALDE le operează asupra naturii statului, încă nu şi-a atins limitele şi nici nu dă semne că a intrat în pană de imaginaţie. Ticăloşia e inepuizabilă.

Comentarii