De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Coronarografia: care este rolul ei și când este necesară?

miercuri, 14 august 2019, 01:50
3 MIN
 Coronarografia: care este rolul ei și când este necesară?

Ce este o coronarografie?

Mușchiul cardiac (miocardul) este aprovizionat cu sânge de două artere coronare (dreapta și stânga). Ele iau naștere la nivelul aortei, la ieșirea acesteia din inimă. Aceste artere sunt esențiale pentru aprovizionarea inimii cu oxigen și substanțe nutritive. Coronarografia este un examen radiologic cu scop diagnostic, în cursul căruia se vizualizează arterele coronare și cavitățile cardiace. Această procedură diagnostică se face cu ajutorul unei substanțe radioopace (de contrast), permițând astfel vizualizarea precisă a circulației coronariene.

În ce constă procedura?

Înaintea examinării, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, precum și efectuarea unei electrocardiografii și a unei ecocardiografii. Un tub subțire (numit cateter) se introduce printr-o arteră de la braț sau de la stinghia piciorului, până la nivelul arterelor coronare sau în interiorul inimii. Cateterul este introdus până la locul stabilit de medic. Apoi, se introduce prin cateter substanța de contrast, ce permite vizualizarea arterelor sau a inimii folosind razele X, cu ajutorul unui sistem radiologic performant numit angiograf. Pe un ecran aflat în sala de cateterism, medicul observă în timp real imaginile și le înregistrează pentru o analiză ulterioară de detaliu. Ele conțin informații despre permeabilitatea arterelor inimii și despre funcția cardiacă. În general, durata examenului nu depășește o jumătate de oră.

Când este necesară o coronarografie?

Coronarografia oferă un diagnostic precis în cardiopatia ischemică (boala cardiacă coronariană). Simptomul principal care apare în cardiopatia ischemică este durerea precordială. Apariția unei dureri intense în piept în cursul efortului poate semnala îngustarea arterelor coronare prin depunerea unor plăci de colesterol (angina pectorală). În această situație, medicul poate stabili efectuarea unei coronarografii.

Exista riscuri în cadrul unei coronarografii?

De regulă, procedura este foarte bine tolerată și complicațiile sunt extrem de rare. Cu toate acestea, se poate produce o hemoragie la locul puncției care, de obicei, nu prezintă probleme majore și necesită refacerea unui pansament și repaus prelungit la pat. Statistic vorbind, posibilitatea unei complicații majore este sub un caz la 10.000 de proceduri efectuate.

Este coronarografia o intervenție dureroasă?

În timpul procedurii pacientul nu resimte nici o durere. Explorarea se face sub anestezie locală, la nivelul pielii, în zona inghinală sau în zona radială. Recuperarea este foarte rapidă, de obicei pacientul poate fi externat în aceeași zi. În funcție de rezultatul coronarografic medicul alege cel mai potrivit tratament.
Există numeroase cauze care pot provoca senzația de durere în piept. În timp ce unele dintre aceste dureri sunt banale, fără a fi expresia unor afecțiuni severe, altele pot fi semnele unor afecțiuni cardiace ce pot fi evaluate doar de un medic specialist. Pentru un consult de specialitate, vă puteți programa la Call Center-ul Arcadia 0232 920.

Dr. Igor Nedelciuc, Medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională, Arcadia

Comentarii