Criză de sânge fără precedent la Iaşi: zile cu nici măcar o treime din necesar

marți, 11 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 Criză de sânge fără precedent la Iaşi: zile cu nici măcar o treime din necesar

În ultimele două săptămâni, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) a tras de mai multe ori alarma atât în mediul online, cât şi offline, anunţând că stocul de sânge al unităţii este îngrijorător de scăzut.

„Avem mare nevoie de dumneavoastră, oameni cu inimi mari. Stocul de sânge al unităţii este insuficient“, era mesajul pe care l-au postat ieri cei de la CRTS pe pa­gina lor de Facebook. Repre­zen­tanţii CRTS spun că, în prezent, resursele sanguine se bazează doar pe donatorii zilnici, pentru că nu mai există un stoc de care să dispună.

Spre sfârşitul săptămânii trecute, spre exemplu, numărul celor care au donat sânge a oscilat de la o zi la alta. Dacă vineri au reuşit să se urce pe scaunele de donare 41 de oameni, un număr considerat îmbucurător pentru perioada aceasta, dar tot insuficient, din moment ce necesarul ar fi de 80 de donatori pe zi, joi au fost aproape jumătate, adică în jur de 24 de donatori. Adică sub o treime din cât ar trebui.

West Nile mai lipsea

Situaţia e cu atât mai dificilă cu cât, spun cei de la CRTS, oamenii din comunele unde au apărut purtători ai virusului West Nile nu mai pot dona timp de 30 de zile pentru a nu risca să transmită boala mai departe.

De ase­menea, de la apariţia virusului în judeţ, medicii de la Centru sunt mult mai atenţi la consultarea celor care trec pragul instituţiei cu scopul de a dona, asigurându-se că aceştia nu au înţepături de ţânţari sau alte semne care ar putea indica prezenţa unei boli.

Reprezentanţii CRTS au înştiinţat spitalele de situaţie, unităţile sanguine spitaliceşti trebuind să folosească cu mare grijă fiecare pungă de sânge pe care o primesc. Criza de sânge nu se manifestă însă doar la nivelul Iaşului, ci este peste tot în ţară, în cele 41 de unităţi de sânge existente. În acest context îngrijorător, anul acesta se punea în discuţie şi renunţarea la recompensele pentru donare.

Ministerul Sănătăţii oferă însă clarificări, prin inter­me­diul unei comunicări, susţi­nând că deocamdată nu se va recurge la acest demers şi că nicio reglementare a Uniunii Europene nu interzice recompensarea oa­menilor cu bonuri valorice, scutire de muncă sau reducere la transportul în comun.

Reprezen­tanţii Ministerului Sănătăţii spun că ideea a fost o sugestie a Or­ganizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prin care se sublinia că donarea ar putea fi voluntară, însă această propunere nu are un caracter obligatoriu.

Ce vinovaţi a găsit Ministerul Sănătăţii

De asemenea, Ministerul Să­nătăţii precizează că de vină pentru situaţia actuală este lipsa de educare a populaţiei legat de importanţa donării, care e cauzată de neimplicarea ministerelor, admi­nistraţiei publice, precum şi a in­stituţiilor culturale şi chiar a mass-media în procesul de promovare a donării de sânge.

„Din păcate, de-a lungul timpului, instituţiile sus-menţionate, care potrivit legii au obligaţia să sprijine acţiunile de promovare organizate în scopul donării de sânge şi componente­lor sanguine umane, potrivit com­pe­tenţelor pe care le au, nu au acordat un suport corespun­zător Centrelor de Transfuzie Sanguină“, se precizează în comunicarea citată.

O comunicare neclară, totuşi, din moment ce mass-media nu are o obligaţie „legală“ de a promova demersurile menţionate, ci doar una ce derivă din considerente deontologice.

Se pierde enorm de mult timp la donare

La Centrul de Transfuzii din Iaşi, şi voluntarii studenţi ai Asociaţiei „Trei Vieţi“ încearcă să atragă cât mai mulţi donatori lucrând pentru moment la aspectul exterior al clădirii, urmând ca apoi să se ocupe şi de aparatură.

„Am montat o firmă luminoasă ca să reuşim să aducem în atenţia publicului unde este Centrul de Transfuzii, pentru că lumea nu prea ştia. Ea se vede din ambele sensuri, şi pe timpul nopţii, şi pe timpul zilei. De asemenea, am adus un artist desenator care ne face nişte figuri 3D pe unul dintre pereţii de la intrare, pentru a o face mai prietenoasă, pentru că ni se părea că e dominată de culori triste. Pe lângă lucrările de exterior, încet am vrea să ne mutăm şi la partea de interior, unde urmărim şi înlocuirea aparaturii, care trebuie schimbate“, a declarat Dan Popescu, fondatorul asociaţiei.

Cei care vor să doneze sânge pot să o facă la sediul CRTS, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“, de luni până vineri, între orele 7 şi 13. Regulile pentru donare sunt menţionate pe site-ul instituţiei. Din păcate, aici lasă de dorit şi modul de organizare, dar şi lipsa personalului, pentru o donare, un donator trebuind să aloce între două-trei şi chiar patru-cinci ore.

Comentarii