Criza gazelor la Valea Lupului. Zeci de case de pe mai multe străzi au rămas în frig!

miercuri, 15 ianuarie 2020, 02:50
4 MIN
 Criza gazelor la Valea Lupului. Zeci de case de pe mai multe străzi au rămas în frig!

Zeci de case de pe mai multe străzi au rămas ieri în frig după o tentativă de închidere a unei conducte construite fără autorizaţie pe un teren privat. Localnicii acuză un şantaj din partea deţinătorului terenului respectiv, dar şi neimplicarea Primăriei în rezolvarea situaţiei. Primarul comunei a explicat care sunt cele două posibilităţi de ieşire din criză.

Un scandal de amploare izbucnit ieri în Valea Lupului şi care se anunţă de durată ridică un colţ al preşului care înseamnă extindere imobiliară în România. Trimiterea e făcută de o localnică din comuna suburbană Iaşului, care chiar aşa îşi începe plângerea adresată redacţiei: „Aş vrea să sesizez şi eu o problemă gravă care se întâmplă în această ţară numită România! Azi (marţi, n.r.), în Valea Lupului, Iaşi, un dezvoltător de imobiliare pe nume Radu Băcăoanu îşi permite să lase fără gaz case întregi de pe o stradă, respectiv Lanului, doar pentru a-i şantaja ca să obţină acces gratuit la un drum privat! Iar autorităţile statului vin la faţa locului – Poliţia, reprezentantul Primăriei Valea Lupului, Delgaz – şi dau din umeri, negăsind o soluţie de rezolvare”, scrie Camelia Tudosă.

Ea precizează că întreprinzătorul imobiliar (a cărui firmă, Sitera Development SRL, îşi are sediul chiar în Bacău) a lăsat zeci de case fără încălzire şi că urmează să taie şi furnizarea apei. „Asta, în situaţia în care din noiembrie au fost sesizate autorităţile că acesta urmează să ne taie gazul şi apa şi că ameninţă verbal pe toată lumea!!!”, a adăugat ea.

Gazul a revenit, dar situaţia rămâne explozivă

Potrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, compania a primit câteva sesizări privind întreruperea distribuţiei gazelor naturale pe străzile Lanului şi Soarelui din loc. „La sosirea echipelor companiei noastre, s-a observat că pe un treren îngrădit s-au executat lucrări de săpătură, fiind amplasată şi o maşină în acea zonă. În contextul unei situaţii conflictuale privind dreptul de proprietate şi nefiind permis accesul specialiştilor Delgaz Grid pentru constatarea şi remedierea situaţiei, distribuţia gazelor naturale a fost oprită până în această seară (aseară, n.r.), în jurul orei 20”.

Compania de distribuţie a gazelor naturale a confirmat astfel că, în cele din urmă, furnizarea a fost reluată. La rândul lui, prefectul judeţului, Marian Grigoraş, care a urmărit situaţia creată, ne-a precizat aseară că a fost scos obturatorul montat pe conducta de gaz.

Negocieri sau altă conductă. Cu autorizaţie de la Primărie

Pe pagina de Facebook „Implicat Valea Lupului”, zeci de intervenţii au semnalat problema provocată în miezul iernii de autorul proiectului imobiliar în zonă. Tudor Florea a afişat anunţul primit în cursul zilei de ieri, care precizează că, „din motive tehnice în sistemul de distribuţie, se sistează alimentarea cu gaze naturale a imobilelor de pe străzile: Lanului, Soarelui, C. Negri, Tudor Vladimirescu” începând cu data de 14 ianuarie.

Mai multe intervenţii pe subiect din partea celor afectaţi acuză Primăria pentru haosul urbanistic care aglomerează localitatea. Ieri însă primarul comunei ne-a confirmat că un echipaj de poliţie şi vicele Vasile Cordun s-au deplasat la locul unde constructorul, proprietar al terenului, a închis conducta de gaz. Dumitru Mihăiluc ne-a declarat că amplasarea ţevii respective s-a făcut fără autorizaţie de construire.

În comentariile localnicilor revoltaţi că au fost lăsaţi în frig se precizează atât momentul construirii conductei, cu trei ani în urmă, cât şi cel al venirii întreprinzătorului acolo, astă-vară. Chiar dacă conducta s-a făcut fără aprobarea Primăriei, locuitorii din zonă au beneficiat totuşi de gaz.

Întrebat cum ar putea să se rezolve situaţia, primarul ne-a spus că sunt două posibilităţi: ori localnicii şi proprietarul terenului respectiv să ajungă la o înţelegere, ori să fie construită o altă conductă, pe limita proprietăţii acestuia.

Cine este cel care a „atacat” ţeava de gaz

În ceea ce îl priveşte pe Radu Băcăoanu, nu am reuşit să îl contactăm pentru a-i cere un punct de vedere asupra acestui conflict. Pagina de internet a firmei oferă un formular de contact online doar pentru cumpărarea unei locuinţe, iar paginile cu date ale societăţilor comerciale prezintă numai numele său şi al soţiei sale ca acţionari ai firmei care construieşte în Valea Lupului, alături de bilanţurile anuale: 10 angajaţi în 2018, peste 14 milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 19 milioane datorii. Pagina de internet listafirme.ro precizează că societatea a fost înfiinţată în 2004, dar că activitatea a crescut brusc abia în 2012, ajungând în 2018 la un profit de 3 milioane de lei.

Pe de altă parte, mass-media ieşeană a consemnat în ultimii ani câteva necazuri ale întreprinzătorului. Printre acestea, reclamaţiile locuitorilor de pe strada Valter Mărăcineanu, din Tătăraşi, legate de construirea unui bloc în 2013, conflict arbitrat de Mihai Chirica, pe atunci viceprimar, şi o amendă pe care societatea a primit-o anul trecut de la Primăria Valea Lupului pentru ridicarea unui zid din beton care nu respectă condiţiile impuse.

Comentarii