Cum a ajuns Horia Sabo să investească la CSM Politehnica?

duminică, 10 iunie 2018, 21:30
4 MIN
 Cum a ajuns Horia Sabo să investească la CSM Politehnica?

 

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a dezvaluit povestea parteneriatului

 

 

 

 

Criticat des în paginile “Ziarului de Iaşi” pentru modul în care a gestionat, în unele perioade , problema fotbalului ieşean, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a dat o lovitură importantă săptămâna trecută. Edilul şef l-a convins pe omul de afaceri băimărean Horia Sabo să investească la clubul ieşean, club care ar fi putut intra în colaps în sezonul următor fără o injecţie de circa un milion de euro. Chirica a acceptat să prezinte câteva dintre prevederile parteneriatului.

 

– Domnule primar, CSM Poli a anunţat că a semnat un parteneriat cu omul de afaceri Horia Sabo. Multă lume afirmă că implicarea acestuia la club a fost determinată de dialogul pe care l-a avut cu dumneavoastră. Cum a apărut acest dialog?

– Clubul de fotbal era într-o situaţie disperată. Neavând cadrul legal pentru a-l mai finanţa de la Primărie, am accelerat, de mai mult timp, căutările pentru atragerea unor oameni de afaceri. În urmă cu trei luni, am publicat pe site-ul Primăriei o scrisoare de intenţie pe această temă. Aceasta a avut efect, trei persoane arătându-se interesate de o colaborare: Horia Sabo, Angelo Massone şi un cetăţean american plecat din Iaşi, Cezar Barbu, pare-mi-se că e numele lui, care mai are un partener. Până la urmă, s-a semnat un parteneriat cu Horia Sabo.

– De ce a fost ales Sabo?

– Domnul Sabo a fost mai rapid, mai hotărât. Colaborarea cu dumnealui nu exclude însă colaborarea cu alte persoane. De pildă, domnii din SUA ne vor da un răspuns până la finalul lunii. E posibil să vină şi ei alături de club. Doar cu domnul Massone discuţiile, din ce mi s-a spus de la club, s-au închis.

– Ce presupune contractul cu Horia Sabo?

– E vorba de un parteneriat pe cinci ani, cu diferite clauze. Vorbind de bani, domnul Sabo şi-a luat angajamentul să completeze bugetul clubului, care se bazează acum în special pe banii proveniţi din drepturile TV, cu o sumă cuprinsă, anual, între 800 000 şi 1,2 milioane euro. Dacă va fi cazul, domnul Sabo a spus că va depăşi pragul amintit. Obiectivul va fi calificarea în play-off.

– Ce câştigă Sabo?

– Mi-a spus că vrea să investească în fotbal, are un plan de afaceri. Va avea control pe latura financiară, tatăl dumnealui se va ocupa, probabil, de acest aspect, va avea libertate pe linia de marketing, va fi cooptat, alături de încă o persoană de încredere a sa, posibil chiar tatăl dumnealui, în Consiliul Director, îl va avea în club pe Tibi Selymes, care va fi director sportiv.

– Ce măsuri de protecţie şi-a luat Iaşul, în cazul în care promisiunile nu vor fi transpuse în practică?

– Sunt clauze clare care interzic vânzarea clubului, plecarea acestuia în alt oraş, înstrăinarea palmaresului. Apoi, în cazul în care echipa ajunge în pericol de retrogradare, contractul se reziliază imediat, fără ca domnul Sabo să aibă dreptul de a-şi recupera ceva din banii investiţi. Nu suntem absurzi să punem o astfel de clauză în cazul în care nu se ajunge în play-off, ci în play-out, există astfel de riscuri, dar dacă echipa va fi în pericol să se ducă în Liga a II-a, trebuie luate măsuri urgente. În plus, sunt şi alte clauze care fac ca partea ieşeană să aibă control din punct de vedere sportiv.

– Trăgând linie, sunteţi optimist în privinţa acestei colaborări?

Necunoscându-l foarte bine pe domnul Sabo, e firesc să fiu prudent. Mi-a plăcut faptul că a fost sincer şi mi-a spus că nu vine din altruism la fotbal, ci pentru a face profit. Eu sper ca lucrurile să iasă bine, însă vom urmări paşii care se fac, vom fi foarte atenţi.

Nota redacţiei: Conform informaţiilor obţinute de “Ziarul de Iaşi”, de linia de marketing se va ocupa Iuliano Ene, care a lucrat la Coca Cola şi la Petrolul Ploieşti. Sabo va fi preşedinte sau vicepreşedinte al forului care conduce clubul

 

 

 

 

 

Comentarii