Cum era să ardă un bloc de la Gară din cauza certei a doi boschetari

Incendiul provocat intenţionat a ars totuşi uşa blocului şi mai multe ferestre, puţin lipsind până la o tragedie.

luni, 16 august 2021, 01:50
3 MIN
 Cum era să ardă un bloc de la Gară din cauza certei a doi boschetari

Un om fără adăpost a incendiat adăpostul în care locuia un altul, pe care era supărat. Puţin a lipsit ca incendiul să nu cuprindă şi blocul vecin cu adăpostul, câteva apartamente fiind totuşi afectate. Incendiatorul s-a ales cu 2 ani de închisoare, iar locatarii blocului, cu paguba. Mihai Ionuţ Chirica şi G.M. se cunoşteau de ceva vreme şi obişnuiau să consume împreună băuturi alcoolice la barurile din zona Gării. 

Din când în când, G.M. îl primea la el în „casă”, într-o clădire dezafectată de pe şoseaua Arcu. G.M. îşi amenajase acolo o cameră în care avea un aragaz cu butelie, două mese şi un dulap. În august 2019, cei doi s-au întâlnit din nou. Chirica era beat şi a început să-l înjure pe G.M. Acesta i-a spus că din acel moment nu mai au ce discuta şi că nu-l mai primeşte în casă. Pentru Chirica, era o insultă de neiertat. Pe 1 februarie 2020, Chirica şi-a amintit că este supărat pe G.M. S-a dus la acesta acasă. Nu l-a găsit, aşa că a furat din camera acestuia o butelie cu gaz. Din camera ocupată de alt om al străzii şi concubina acestuia, a furat o sticlă de vin, încă o butelie de gaz, o geacă şi un telefon Nokia. Geaca a făcut-o cadou.

A ascuns buteliile în spatele autogării Codreanu, vânzându-le ulterior pentru 100 de lei. Pe la miezul nopţii, s-a întors în clădirea dezafectată. I-a găsit acolo pe ceilalţi doi ocupanţi ai imobilului. Le-a dat voie să iasă afară, după care a aprins plapuma de pe patul acestora. Apoi a aprins un ziar găsit în apropiere şi l-a aruncat sub patul lui G.M. După ce focul a cuprins clădirea, a plecat la nişte cunoscuţi care locuiau în fosta fabrică de Ţigarete pentru a se lăuda cu isprava. Raportul IJSU avea să consemneze că arsese o anexă din lemn acoperită cu tablă de aproximativ 300 mp, două tone de lemne, două tone de articole de îmbrăcăminte şi două tone de deşeuri de hârtie şi carton din adăpostul improvizat.

Totodată, au fost degradate 20 de ferestre şi uşa de la intrarea în scara D a blocului F5 din apropiere. Tânărul a fost trimis în judecată pentru furt calificat şi distrugere. La proces însă, a survenit împăcarea cu părţile vătămate, acuzaţia de furt nemaifiind astfel luată în considerare. Un număr de 9 locatari ai blocului F5 şi asociaţia de proprietari s-au constituit părţi civile în proces, solicitând despăgubiri totale de 51.000 lei, reprezentând contravaloarea ferestrelor şi uşii ce au trebuit înlocuite.

Cererile locatarilor au fost însă respinse de instanţă fie pentru că nu depuseseră niciun fel de acte care să dovedească pagubele suferite, fie, cum a fost cazul altui locatar, pentru că depusese doar factura emisă pentru înlocuirea tâmplăriei de PVC, nu şi chitanţa care să ateste efectuarea propriu-zisă a plăţii. Asociaţia de proprietari a renunţat la pretenţii. Chirica a fost condamnat la 2 ani de închisoare şi 8 zile-amendă. Sentinţa nu este definitivă, întrucât una dintre locatarele blocului a declarat apel. Acesta urmează să fie judecat la începutul lunii noiembrie.

Comentarii