Colaborare între facultăţile de Informatică şi Litere, cu sprijinul Academiei Române

Cum facem calculatorul să descopere opinii din texte?

vineri, 05 aprilie 2019, 01:50
1 MIN
 Cum facem calculatorul să descopere opinii din texte?

Facultăţile de Informatică şi Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în colaborare cu Academia Română, filiala Iaşi, vor organiza „EUROLAN 2019“, cea de-a XIV-a ediţie din seria Şcolilor de vară în lingvistică computaţio­nală EUROLAN. 

Tema ediţiei în acest an este „cum să facem calculatorul să descifreze subiecte şi opinii în texte?“, iar din cadrul Academiei sunt implicate şi Institutele de Filologie Română şi de Informatică Teoretică, cât şi Academia Română de Ştiinţe Tehnice. Astfel, la eveniment se pot înscrie studenţii de la licenţă, master şi doctorat, dar şi elevii care vor să descopere lumea cercetării.

„Participanţii vor lua contact, pe parcursul unei săptămâni de cursuri şi lucrări practice, cu fascinanta lume a lingvisticii computaţionale şi a procesării limbajului natural, două arii înrudite ale inteligenţei artificiale, în care informaticieni şi lingvişti îşi îmbină cunoaşterea şi creativitatea pentru a transpune «pe maşină» o parte dintre abilităţile lingvistice ale fiinţelor umane. Participanţii vor avea ocazia să descifreze modele şi tehnici de adnotare, de evaluare a resurselor lingvistice, de prelucrare a textelor şi de construire de aplicaţii, inclusiv utilizând pachetul Alexa (Amazon), care vor pregăti maşina să dezvolte abilitatea de a recunoaşte subiecte şi opinii exprimate în texte“, au precizat organizatorii. Înscrierile se fac până la data de 22 aprilie 2019, completând un formular online. 

 

 

Comentarii