De Business

Punem punctul pe știi

Cum jonglează guvernul Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară după bunul plac

luni, 23 octombrie 2023, 19:45
1 MIN
 Cum jonglează guvernul Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară după bunul plac

Guvernul Ciolacu utilizează în prezent fondul de rezervă bugetară ca buget paralel din care alocă bani către ministere şi instituţii fără să mai utilizeze instrumentul rectificării bugetare. În anul 2023, un număr de 23 de Hotărâri de Guvern au vizat suplimentarea bugetelor diverselor ministere, instituţii sau autorităţi locale cu bani din fondul de rezervă.

Numai în ultima şedinţă de guvern au fost alocate 1,45 miliarde lei către Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor şi pentru SRI.

Anterior, în octombrie, MIPE a primit din aceeaşi sursă 300 milioane lei, MAE 6,5 milioane lei, Ministerul Justiţiei 480 milioane lei (prin două HG separate), STS 1 milion lei, Ministerul Transporturilor 50 milioane lei (pentru Metrorex).

În septembrie, guvernul a scos 500 milioane lei din fondul de rezervă pentru ”continuarea unor programe de investiţii”:

  • 175 milioane lei pentru programul naţional de dezvoltare locală,
  • 100 milioane lei pentru programul naţional de investiţii Anghel Saligny,
  • 200 de milioane lei pentru programul naţional de construcţii de interes public sau social,
  • 25 de milioane de lei se alocă pentru credite de angajament şi bugetare, pentru finanţarea cheltuielilor de personal, precum şi pentru plata sentinţelor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile

Deciziile din septembrie şi octombrie au scos în total din fondul de rezervă 1,78 miliarde lei, la care se adaugă cele 1,45 miliarde scoase în ultima şedinţă de guvern – adică 3,23 miliarde numai în ultimele 2 luni.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii