Cum pot fi reduse internările: să se dea Favipiravir în farmacii. Explicațiile șefului de la Infecțioase

miercuri, 27 octombrie 2021, 02:00
3 MIN
 Cum pot fi reduse internările: să se dea Favipiravir în farmacii. Explicațiile șefului de la Infecțioase

Din nou explozie de cazuri la Iaşi. Ieri, au fost raportate alte 599 de îmbolnăviri şi un număr uriaş de decese. 26 de pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2 au pierdut lupta cu boala. Toţi, nevaccinaţi. În acelaşi timp, în spitalele COVID şi suport COVID, medicamentele din schema de tratament sunt pe sponci. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, solicită ca anumite medicamente care se administrează pentru formele medii de boală să se găsească în farmacii cu circuit deschis, acestea urmând să fie eliberate pe bază de reţetă.

“Propun ca antiretroviralul Favipiravir să poată fi eliberat prin farmaciile cu circuit deschis pe bază de reţetă eliberată şi completată de către medicul specialist, medicul de familie, decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va aduce mai mult ca sigur la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor severe în forme medii şi tratarea pacienţilor la domiciliu”, a declarat dr. Florin Roşu. În momentul de faţă, potrivit protocolului de tratare a COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii pe data de 12 octombrie, Favipiravir poate fi folosit în spitale şi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului. Potrivit, recomandărilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului , tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile preexistente şi riscurile utilizării Favipiravir. Deoarece Favipiravir prezintă risc de teratogenicitate, medicii prescriptori vor atenţiona pacienţii cu privire la acest risc. Favipiravir nu se va administra femeilor de vârsta fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. Favipiravir prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) şi de afectare hepatică/apariţie a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum şi risc de hiperuricemie. Dacă în unele spitale din ţară există probleme în aprovizionarea cu Favipiravir, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt stocuri. “Avem 4000 de comprimate şi urmează să mai primim astăzi (ieri -n.r.) Avem şi tocilizumab, şi Anakinra, dar în cantităţi mai mici”, a subliniat Florin Roşu.

Niciun pat liber la ATI

La Spitalul de Boli Infecţioase împreună cu secţia externă de la Leţcani, ieri erau internaţi peste 250 de pacienţi, iar în secţiile de terapie intensivă erau trataţi 65 de bolnavi cu forme critice. În toată reţeua sanitară COVID, ieri, nu mai era niciun pat liber. La UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”, presiunea pe echipa medicală este foarte mare. „Avem zece pacienţi de ATI, patru intubaţi, ventilaţi mecanic, patru pe ventilaţie non invazivă şi doi care necesitau flux cu debit mare. 12 pacienţi cu necesar de oxigen. Şi în jur de 10 pacienţi care au fost diagniosticaţi cu infecţie cu Sars Cov 2 care nu aveau nevoie de oxigen. În continuare, cazurile ajung la noi, solicită ajutor. Încercăm să găsim surse de oxigen pentru aceşti pacienţii, să iniţiem tratamentul şi să găsim un loc unde să fie trataţi. Pe parcursul dimineţii (ieri – n.r.) am reuşit să transferăm câţiva pacienţi, dar sunt în continuare foarte mulţi care ni se adresează. Este greu să găsim locuri pentru toţi. Sunt cazuri grave care necesită oxigen, bolnavii sunt nevoiţi să mai aştepte în ambulanţă. Rămân în ambulanţe, până găsim surse pentru a primi în continuare oxigen. Sunt nevaccinaţi, din păcate. Sunt extrem de rare cazurile de pacienţi vaccinaţi care să necesite volum mare oxigen şi terapie intensivă. Presiunea pe echipa medicală de la UPU Spiridon este foarte mare. Se lucrează în ritmul acesta infernal de trei săptămîni”, a declarat medicul Ovidiu Popa de la UPU „Sf. Spiridon”.

Comentarii