Cum să te faci că modernizezi treceri peste calea ferată. Licitaţie în scârbă la CFR

marți, 10 noiembrie 2020, 02:56
2 MIN
 Cum să te faci că modernizezi treceri peste calea ferată. Licitaţie în scârbă la CFR

Este a treia încercare anul acesta. Regionala caută o firmă care să facă documentaţiile pentru 15 treceri, în două luni, contra sumei de aproximativ 90.000 de euro.

O nouă încercare de atribuire a lucrărilor de modernizare a 15 treceri la nivel cu calea ferată a fost lansată pe platforma electronică de achiziţii publice de către Sucursala Regională Iaşi a Companiei Naţionale de Căi Ferate. Pentru acest lot, este vorba de expertiză şi de documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie.

Cele mai multe treceri sunt în judeţul Suceava, 7, şi în Iaşi, 4. Cele din judeţul nostru sunt, toate, pe DN 28: la ieşirea din municipiu spre Tomeşti- Iaşi/Socola-Holboca/Ungheni, respectiv linia industrială Socola-Socola Marfă, pe care acum se mai fac doar parcursuri de manevră- şi la ieşirea din municipiu drumul european, respectiv la intersecţia cu linia Iaşi/Leţcani-Dorohoi şi la cea cu linia Podu Iloaiei-Belceşti/Hârlău.

Dacă acest contract va fi în sfârşit atribuit, trecerile respective ar urma să fie modernizate atât ca semnalizare, cât şi la nivelul carosabilului. Astfel, Caietul de sarcini prevede printre altele că dalele din beton armat vor fi înlocuite cu dale elastice, iar pe lângă semnalizarea luminoasă vor fi instalate semibariere. De asemenea, vor fi înlocuite şinele şi traversele în zona trecerilor.

Tot pachetul de documentaţie a fost estimat, ca şi în procedurile precedente eşuate, la 440.355 de lei, durata contractului (dacă va fi încheiat) fiind de 60 de zile. Spre deosebire de procedurile precedente, care erau deschise depunerii ofertelor timp de o lună, cea lansată ieri are termen limită data de 19 aprilie anul viitor.

Nu este limpede de ce Regionala de Căi Ferate insistă pe acest proiect fără să îl modifice în vreun fel pentru a atrage oferte. Ziarul nostru a mai relatat şi de procedura destinată expertizării şi obţinerii documentaţiei pentru lucrări de consolidare şi renovare a peroanelor, pasajului pietonal şi clădirii staţiei Nicolina Internaţional, repetată de mai multe ori în ultimii doi ani la exact acelaşi preţ, 57.474 de lei, tocmai pentru că nu s-a înregistrat vreo ofertă.

Comentarii