Cum să te judeci ani de zile doar ca să mai ieşi din închisoare

marți, 05 aprilie 2022, 12:42
2 MIN
 Cum să te judeci ani de zile doar ca să mai ieşi din închisoare

Deţinutul acuză că a făcut bronşită cronică tabagică după un accident al dubei în care se afla.

Un deţinut cere despăgubiri de 100.000 de lei pentru suferinţele care i-ar fi fost pricinuite în urma unui accident în care a fost implicată duba cu care era transportat. El reclamă că ar fi fost lipsit de tratamentul necesar, starea sa de sănătate agravându-se. Nu a reuşit deocamdată să-i convingă pe judecători.

În februarie 2019, autospeciala cu care era transportat s-a tamponat cu un autoturism în comuna Sâncrăieni din judeţul Harghita, mai mulţi deţinuţi fiind răniţi. Gheorghe Zobar Stan susţine că administraţia l-a împiedicat să se prezinte la cabinetul medical pentru a beneficia de îngrijiri, motiv pentru care a chemat în judecată Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Judecătorii au constatat încă că afirmaţiile deţinutului sunt departe de adevăr. După accident, Stan se plânsese de dureri în zona pieptului, a capului şi a spatelui. Împreună cu ceilalţi 25 de deţinuţi din autospecială, fusese dus la cabinetul medical din Penitenciarul Miercurea Ciuc, cel mai apropiat de locul accidentului. Medicii nu observaseră semne ale vreunui traumatism toracic, administrându-i un simplu comprimat de Piafen.

După câteva zile a mai fost consultat o dată, punându-i-se diagnosticul de tulburare de personalitate şi bronşită cronică tabagică. În aprilie, după un alt consult, a primit tratament pentru o viroză respiratorie. În decembrie 2019, i s-a pus diagnosticul de lumbago cronic, primind de asemenea tratament, pentru 7 zile. Ulterior, a fost prezentat la cabinet lunar, pentru suferinţele pe care le acuza la nivelul spatelui. În august 2020, i s-a făcut o radiografie, evidenţiindu-se o scolioză lombară. Suferinţele deţinutului nu aveau o legătură directă cu accidentul, dar prezentarea sa repetată la cabinetul medical al penitenciarului dovedea că nu i se refuzase asistenţa medicală.

Judecătorii au putut verifica cel puţin 10 rânduri de documente medicale aferente diverselor consultaţii la care fusese dus Stan în decurs de doi ani. În plus, magistraţii Judecătoriei au constatat că deţinutul nici măcar nu chemase în judecată pe cine trebuia. Dacă şefii unui anumit penitenciar, cel din Miercurea Ciuc sau cel ieşean i-ar fi refuzat tratamentul, el ar fi trebuit să cheme în judecată închisorile respective, nu instituţia centrală de la Bucureşti. De asemenea, în cazul unui accident rutier, responsabilă pentru acoperirea daunelor civile este firma de asigurare, dacă suma solicitată nu depăşeşte 6 milioane euro pentru vătămări corporale, respectiv 1,2 milioane euro pentru daunele morale. Or, Stan cerea doar 100.000 lei, deci ar fi trebuit să se judece cu asigurătorul, nu cu închisoarea. Plângerea deţinutului a fost respinsă. Stan a contestat însă sentinţa, cazul intrând luni pe rolul Tribunalului.

Comentarii