Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an şcolar, împărţit pe module?

sâmbătă, 03 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an şcolar, împărţit pe module?

Noul an şcolar va fi structurat pe module, iar mediile disciplinelor se vor încheia la final de an. Pentru că nu mai există cele două semestre, la final de an şcolar, în iunie 2023, va fi calculată media finală a fiecărei discipline prin media aritmetică a notelor obţinute pe parcursul perioadelor de învăţare.

Noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat luna trecută în Monitorul Oficial. La articolul 109, alineatul 1 este specificat: „La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

Media unei discipline

Elevul trebuie să aibă minimum N^3 note, unde N reprezintă numărul de ore pe săptămână. Adică, profesorul va pune cu cel puţin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la respectiva materie.

„De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obţine în timpul celor 5 module de învăţare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note şi obţinem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărţirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjeşte la 10”, spune secretarul de stat Sorin Ion. „La fel se procedează la restul de medii şcolare pentru fiecare disciplină (la Limba şi literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, mai spune secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.

Media generală anuală

Media generală anuală va fi calculată conform art. 109, al. 4 din Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar 2022: „Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare”. Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire. Scria că se calculează „fără rotunjire”.

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion a explicat că, deşi media generală anuală va fi una cu două zecimale, ca până acum, rotunjirea va fi făcută în funcţie de a treia zecimală.

„Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjeşte la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjeşte la 10,00, aşa cum s-a înţeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul. „Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuţie a treia zecimală. Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcţie de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion. 

Comentarii