Cum se fac ouăle închistrite sau încondeiate. Ce simbolizează desenele

sâmbătă, 01 mai 2021, 09:00
2 MIN
 Cum se fac ouăle închistrite sau încondeiate. Ce simbolizează desenele

Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca). In aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).

Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).

Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc.

La sfarsit, dupa “scriere” si “imbaiere”, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul.

Cele mai raspandite motive folosite la inchistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, “patruzeci de clinisori”, vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa etc.

Realizarea de oua inchistrite incepe de pe la mijlocul Postului Mare. Dupa ce se sfintesc in noaptea de Inviere, sunt daruite rudelor si celor dragi si sunt pastrate in apropierea icoanelor pana la Pastele urmator.

Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase. Iata cateva simboluri si semnificatii utilizate:

  • linia dreapta verticala – viata;
  • linia dreapta orizontala – moartea;
  • linia dubla dreapta – eternitatea;
  • linia cu dreptunghiuri – gandirea si cunoasterea;
  • linia usor ondulata – apa, purificarea;
  • spirala – timpul, eternitatea;
  • dubla spirala – legatura dintre viata si moarte.

Aflati amanunte de pe calendarulortodox.ro.

Comentarii