Cum se obţine binecuvântarea pentru cei care vor să predea religia

luni, 31 ianuarie 2022, 02:50
2 MIN
 Cum se obţine binecuvântarea pentru cei care vor să predea religia

Candidaţii care doresc să se înscrie la titularizare pentru ocuparea unui post de profesor de religie pot obţine binecuvântarea de la arhiereu necesară completării dosarului la finalul lunii viitoare, comisia urmând să se întâlnească cu viitorii profesori pe data de 28 februarie, în intervalul orar 09.00 – 15.00. Arhiereasca binecuvântare va fi acordată şi celor care predau deja religia, dar doresc să acceadă la diferite etape de perfecţionare didactică în acest an şcolar.

Şedinţa de interviuri este organizată de către Sectorul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, urmând să se desfăşoare la Colegiul „Sf. Nicolae” din Iaşi, din comisie făcând parte reprezentantul Centrului eparhial Iaşi, inspectorul pentru disciplina Religie şi un profesor metodist.

Candidaţii laici care solicită binecuvântare vor susţine un examen psihologic compus dintr-o parte scrisă şi un interviu, în urma căruia se va elibera un aviz psihologic. Avizul psihologic se poate obţine până la data interviului, cu programare prealabilă, la Cabinetul Psihologic Atest din Iaşi.

Ce documente sunt necesare pentru obţinerea binecuvântării

Candidaţii laici care vor să obţină binecuvântare pentru înscrierea la titularizare trebuie să prezinte o cerere către IPS Teofan în care va menţiona şi că îşi asumă respectarea prevederilor „statuare, canoanele şi regulamentele bisericeşti, precum şi hotărârile autorităţilor bisericeşti, normative pentru desfăşurarea activităţilor didactice.”

De asemenea, pe lângă documente care atestă identitate, se cere o recomandare de la preotul paroh, de la preotul duhovnic dacă sunt diferiţi, dar şi recomandare de la preotul din parohia unde se află şcoala dacă este cazul. În cazul în care este vorba de profesori de la seminariile teologice, se solicită şi acordul directorului seminarului teologic, iar viitorii absolvenţi ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi trebuie să obţină binecuvântarea spiritualului facultăţii. În cazul preoţilor care doresc să predea Religie este nevoie şi de acordul protopopiatului şi un raport cu privire la activitatea catehetică din parohie.

Comentarii