Cum se va relua campionatul de fotbal?

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 01:43
4 MIN
 Cum se va relua campionatul de fotbal?

 

Preşedintele FRF are în vedere trei date, însă crede că dacă nici în iunie nu va porni fotbalul ar putea să nu mai fie 14 cluburi profesioniste în ţară

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, ieri, că federaţia şi LPF lucrează cu trei scenarii pentru reluarea meciurilor de fotbal, în datele de 27 mai, 3 iunie sau 13 iunie.

Plecăm de la principiul că fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Plecând de la acest principiu am stabilit trei obiective startegice pe care trebuie să le urmăm. Primul este siguranţa şi sănătatea suporterilor, jucătorilor, staff-urilor şi tuturor persoanelor implicate în organizarea unei competiţii sportive. Al doilea obiectiv este legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora şi care mai departe se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului. Iar cel de-al treilea obiectiv este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi să o luăm să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile care participă într-o competiţie”, a spus preşedintele FRF. În Liga I, mai sunt de jucat opt etape din play-off, 12 etape din play-out, la nivelul Ligii I, câte 14 etape la nivelul ligilor a doua şi a treia, apoi, semifinalele şi finala Cupei României pentru competiţie şi să de barajul de promovare din Liga a II-a în Liga I. În momentul de faţă se lucrează la trei scenarii de reluare graduală a competiţiei.

Scenariul I – 27 mai şi scenariul II – 3 iunie: Vom putea să comunicăm echipele participante în cupele europene pe 28 iunie, cu două zile înainte de termenul fixat de UEFA pentru finalizarea competiţiilor interne.

Scenariul III – 13 iunie: Vom putea să comunicăm echipele participante în Europa pe 15 iulie şi vom putea să organizăm barajul de promovare la 1 august. „Trebuie să ne asigurăm ca play-out-ul de Liga I se termină odată cu campionatul Ligii a II-a. În ultima videoconferinţă pe care am avut-o cu reprezentanţii UEFA, am discutat de flexibilitate, dar în niciun caz nu ne putem aştepta ca acest termen limită să fie 3 august, pentru că anumite ţări trebuie să-şi termine competiţiile mai devreme în comparaţie cu celelalte. Dacă campionatele mari din Europa vor intra mai târziu în competiţiile europene, asta presupune că noi, care trebuie să intăm din primele faze, trebuie să terminăm mai devreme”, a declarat Burleanu.

În privinţa pierderilor cluburilor româneşti, dacă fotbalul nu se va relua în iunie, Răzvan Burleanu a precizat: „Cele mai puternice campionate din Europa preconizează pierderi între 20 şi 25 la sută dacă competiţia nu se va relua. Acelaşi impact financiar mă aştept să-l înregistrăm şi la nivelul Ligii I, dacă nu se va relua în iunie, cel mai târziu. Îmi este teamă că dacă nu vom relua competiţia cel mai târziu în luna iunie nu vom mai găsi în România 14-16 cluburi profesioniste, atât în Liga I, cât şi în Liga a II-a la un loc.Şi chiar dacă unele cluburi vor avea capacitatea să se salveze în această vară, impactul acestei crize îl vom resimţi şi în următorii ani”, a precizat şeful FRF. Liga I este înteruptă de la 12 martie, când FRF a decis suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Se doresc meciuri în plus la Euro

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, ieri, că, dacă vor exista ţări care renunţă la organizarea de meciuri din cadrul Euro-2020, turneu final al CE amânat pentru anul viitor, o parte din aceste partide ar putea fi găzduite de România. „Intenţionăm să aducem cât mai multe competiţii internaţionale în România şi în acelaşi timp să aducem o valoare adăugată economiei României. În 2021, vom organiza CE under 19, intenţionăm să ne depunem dosarul de candidatură în această vară pentru a organiza Campionatul European under 21 în 2023. Ne-am bucura ca în acest demers să ni se alăture şi Republica Moldova, dacă vor avea capacitatea să-şi construiască în următoarea perioadă de timp un al doilea stadion. Suntem într-un dialog foarte strâns cu UEFA, astfel încât dacă va exista vreo fereastră de oportunitate să putem să aducem chiar mai multe meciuri la Bucureşti, a menţionat Burleanu.

 

Comentarii